Svilpieni, saukļi “meļi”, “atlaist Saeimu”, “nost ar Pūci” un solījumi nākamreiz Vecrīgas ielās palaist dzīvniekus, pie Saeimas atstājot zirgu izkārnījumus, ir tikai daļa no protesta, kas ceturtdien, 7. novembrī, teju vienlaikus ar mediķu akciju notika pie Saeimas. Protests kopumā bija mierīgs, pulcinot aptuveni 1000 dalībniekus.

Pirms protesta sākuma daļa no reģioniem atbraukušo sāka pulcēties pie Pulvertroņa. Rokās turot plakātus ar pašvaldību ģerboņiem, kurus daļēji aizsedza zīmogs “LIKVIDĒT! Ministrs Juris PŪCE”, cilvēku grupa uzsāka gājienu uz Saeimu. Portāla “Delfi” satiktie iedzīvotāji pauda vienotu motivāciju ierasties uz protestu, proti, nepieļaut savas pašvaldības pievienošanu kādai citai.

“Nepieļaut tādu apvienošanu rajonos, kā tas bija padomju laikā. Kāds vēl Kandavai nosaukums “Kurzemes Šveice”, ja viņu atkal pievienos pie Zemgales?”, retoriski jautāja viens no Kandavas iedzīvotājiem. No Ikšķiles sabraukušie, saucot “Ikšķilei būt!”, skaidroja savas pašvaldības pašpietiekamību, apmierinātību ar vietējo vadību un attīstību, tādēļ Ikšķile var arī turpmāk attīstīties.

Ozolnieku novada domes priekšsēdētājs Dainis Liepiņš (LRA) pastāstīja, ka ieradies kā Ozolnieku iedzīvotājs, jo tikai tauta un sabiedrība būs tā, kas atbildīgajiem liks aizdomāties. “Nevar tā spēlēties un eksperimentēt ar cilvēkiem no reģioniem. Tempā taisa politisku ambīciju vadītus projektiņus, no kuriem mani bērni un mazbērni visvairāk cietīs”, sūkstījās Liepiņš.

Neilgi pēc protesta oficiālā sākuma pulksten 9.30 pie Saeimas sanākušos protestētājus uzrunāt ieradās par novadu reformu atbildīgais ministrs Juris Pūce (AP). Vien retajam izdevās ar Pūci individuāli aprunāties.

Šajās sarunās izskanēja sūdzība par atbildes nesniegšanu uz Iecavas sabiedrisko organizāciju nosūtītu vēstuli, ko Pūce noraidīja. Pārmetumi izskanēja arī par ministra nerunāšanu ar iedzīvotājiem, taču Pūce argumentēja, ka ir jau ticies ar divpadsmit novadu ļaudīm, solot ar tikties ar visu 119 novadu iedzīvotājiem.

Pūce pie mikrofona klātesošo uzrunāšanai tika sagaidīts ar svilpieniem un saucieniem “Meļi!" Tie neizpalika arī ministra runas laikā.

“Ja Saeima konceptuāli likumprojektu apstiprinās, darbs pie tā turpināsies un ir paredzēta visu iesniegto priekšlikumu izskatīšana”, par novadu reformas likumprojekta virzību izteicās Pūce.

Kritiku pret iecerēto reformu uzrunās pauda vairāki pašvaldību pārstāvji un Saeimas opozīcijas deputāti, tajā skaitā Linda Liepiņa, Aldis Gobzems, Armands Krauze, (ZZS) un Regīna Ločmele-Luņova (S).

Negatīvi pret iecerēto reformu skaļi izteicās arī paši protesta dalībnieki. Īpaši kritisks bija kāds lauksaimnieks no Ikšķiles novada. Kritizējot reformas izstrādātāju komunikācijas trūkumu ar iedzīvotājiem un ka reformas rezultātā tiks iznīcinātas latviešu tradīcijas, lauksaimnieks solīja nākamreiz braukt ar traktoriem un Vecrīgas ielās palaist savas saimniecības dzīvniekus. “Es atvedīšu zirgu sūdus, kurus nākamreiz šeit noliksim”, solīja lauksaimnieks.

Īsi pēc protesta beigām un cilvēku pūļa izklīšanas satiktais Saeimas deputāts Mārtiņš Bondars (AP) nevarēja sniegt konkrētu iemeslu, kāpēc koalīcijas partiju deputāti protesta laikā nenāca runāt ar klātesošajiem. Portālam “Delfi” deputāts sacīja, ka viņš pats ar cilvēkiem tiekas regulāri.

Protesta akcija tika rīkota, jo 7. novembrī Saeimā izskatīšanai pirmajā lasījumā nonāca vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Pūces virzītais un koalīcijas atbalstītais likumprojekts par administratīvi teritoriālo reformu.

Novadu reforma paredz izveidot 39 pašvaldības pašreizējo 119 pašvaldību vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!