Foto: F64
Ņemot vērā ministru no "Apvienotā saraksta" iebildes, valdība otrdien, 4. aprīlī, atbalstīja lielāko daļu valdības rīcības plānā iekļauto darbu, tomēr par trim no 328 uzdevumiem vēl gaidāmas politikas diskusijas.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka valdības rīcības plāns tika izstrādāts vairāk nekā trīs mēnešus un nu dokuments ir noslēguma fāzē. Valdības rīcības plānā ietverti 328 darbi piecās galvenajās jomās, kuras tika definētas jau valdības deklarācijā – drošība un ārpolitika; izglītība; enerģētika, klimats un vide; konkurētspēja; dzīves kvalitāte.

Ierēdņu sagatavotais dokuments nav apspriests politiski

Atlikt valdības rīcības plāna skatīšanu aicināja iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS), kurš pauda vēlmi iepazīties ar visu plānu. "Patiesībā tas ir ierēdniecības radīts dokuments, kas nav līdz galam politiski izrunāts," sacīja ministrs. Kučinskis piebilda, ka domstarpības par atsevišķiem plāna punktiem tika jau iepriekš novērstas, kā arī viņš pārzina plānā minēto attiecībā uz iekšlietu jomu, tomēr ministrs vēlētos dokumentu izlasīt pilnībā.

Arī zemkopības ministrs Didzis Šmits (AS) pauda, ka dokuments galvenokārt tika saskaņots ierēdņu līmenī, bet ir pietrūkušas sarunas politiskā līmenī, tostarp frakcijās. "Mūsu kolēģi grib būt pārliecināti par virzieniem, kas ir katram politiskajam spēkam," pauda Šmits un uzsvēra, ka viņš neiebilst dokumenta virzībai pēc būtības.

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) norādīja, ka pirmdien notikušajā koalīcijas sadarbības sanāksmē partneri vienojās par to, kā rīkoties ar šī dokumenta virzību.

Savukārt Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) skaidroja, ka valdības rīcības plāna iztrāde ir bijis viens no visilgākajiem procesiem, bijis garš dokumenta saskaņošanas process ar nevalstiskajām organizācijām un sociālajiem partneriem, kā arī notikušas diskusijas par dažādiem ieteikumiem, tostarp nepieņemamiem. "Esam nonākuši pie varianta, kam visi ir piekrituši," secināja Kariņš un piebilda, ka valdības rīcības plāns ir tehnisks dokuments, kas ir atvasināts no spēkā esošās Ministru kabineta deklarācijas.

Vienlaikus, ņemot vērā Kučinska un Šmita pausto, premjers rosināja atbalstīt valdības rīcības plānu, bet no tā izņemt diskutablos jautājumus un trīs nedēļu laikā tos vēlreiz pārrunāt. Kučinskis šim priekšlikumam piekrita.

Vēl diskutēs par trim jautājumiem

Ministru kabinets vienojās no valdības rīcības plāna izņemt trīs jautājumus un uzdeva par konkrētajām jomām atbildīgajām ministrijām trīs nedēļu laikā panākt vienošanos.

Atbildīgajām ministrijām būs vēl jādiskutē par apņemšanos ieviest viedās robežas risinājumus, nodrošinot tehniskā aprīkojuma un informācijas sistēmu savstarpēju integrāciju Eiropas Savienības (ES) sistēmā, kā arī elektronisko rindu ar iepriekšēju pieteikšanos.

Tāpat ministrijām būs jāvienojas par valsts kapitālsabiedrību pārvaldības jautājumiem. Vienošanās arī būs jāpanāk par apņemšanos integrēt izglītības procesā veselībpratību.

Šmits tomēr pauda neizpratni par veidu, kā valdība nonākusi līdz rīcības plānam un tā virzīšanu bez iespējas vēl nedēļu vēl diskutēt. "Es nesaprotu, kur ir problēma vēl nedēļu diskutēt," sacīja ministrs.

Savukārt Kariņš paskaidroja, ka plānu ir nepieciešams pieņemt, lai pēc trīs mēnešiem, kopš strādā Ministru kabinets, tiktu dots skaidrs signāls ierēdņiem, kāda būs šīs valdības kopīgā politika. Tāpat viņš piebilda, ka gadījumā, ja kāds ministrs norāda uz nepieciešamību vēl pārrunāt kādu jautājumu, tad tos var pagaidām izņemt no plāna turpināt diskusijas.

"Vienmēr ir jautājumi un neskaidrības, bet ir formāli un neformāli procesi, kā ar to tikt galā," uzsvēra premjers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!