Foto: AFI
Novembrī jau vienpadsmit reizes liegts no valsts izceļot cilvēkiem, kuriem joprojām ir vecā parauga pase, kuras derīguma termiņš ir 50 gadi, portālu "Delfi" informēja Valsts robežsardzē.

Ceturtdien lidostas "Rīga" robežsargi konstatēja, ka uz Londonu izceļojošai 1941.gadā dzimušajai Latvijas pilsonei ir pase, kas nav derīga ceļošanai ārpus Šengenas zonas valstīm. Pie izlidošanas sieviete uzrādīja pasi, kas izsniegta 2006.gadā, un tās derīguma termiņš ir 50 gadi.

Šomēnes tas bijis jau vienpadsmitais gadījums, kad robežsargi tieši uz robežas ir spiesti atteikt izceļošanu no valsts vecāka gadagājuma cilvēkiem. Kopumā 2012.gadā tādi bijuši jau 124 gadījumi, kad personas ar minētajām pasēm mēģināja izceļot uz Lielbritāniju, Īriju, Krieviju, Baltkrieviju un citām valstīm, kas neietilpst Šengenas zonā, tur Latvijas pilsoņu un nepilsoņu pases ar derīguma termiņu 50 gadi netiek atzītas.

Robežsardze atgādina par Ministru kabineta noteikumiem, kuri nosaka - Latvijas pilsoņa pase, kas izdota laikposmā no 2002.gada 1.jūlija līdz 2007.gada 19.novembrim un kuras derīguma termiņš ir 50 gadu, un Latvijas nepilsoņa pase, kas izdota laikposmā no 1997.gada 10.aprīļa līdz 2007.gada 19.novembrim un kuras derīguma termiņš ir 50 gadu, nav derīga ceļošanai.

Robežsardze arī atgādina, ka Latvijas valstspiederīgajiem bērniem līdz 18 gadu vecumam, vieniem pašiem izceļojot uz tā saucamajām ne-Šengenas zonas valstīm ir jāuzrāda vecāku notariāli apliecināta piekrišana bērna patstāvīgai izceļošanai no valsts.

Šogad robežsargi lieguši 84 nepilngadīgajiem jauniešiem vieniem pašiem izceļot no valsts. Pārsvarā šādi gadījumi tiek atklāti lidostā "Rīga", jauniešiem izceļojot uz Londonu, Dublinu, Glāzgovu, Liverpūli, Mančesteru un citām Lielbritānijas un Īrijas pilsētām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!