Foto: F64

Latvijas Televīzijā (LTV) jau tagad tiek pārstāvētas dažādas sabiedrības grupas, tāpēc Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļa Daiņa Mjartāna paziņojums ir dīvains un nesaprotams, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja LTV Ziņu dienesta vadītāja vietas izpildītāja Dagnija Neimane.

Jau ziņots, ka vakar notikušajā "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) diskusijā "Latvijas mediju telpa. Demokrātiskas, eiropeiskas un nacionālas valsts principu stiprināšana" NEPLP loceklis Mjartāns paziņoja, ka drīzumā tiks stingrāk regulēts sabiedriskās televīzijas ziņu raidījumu saturs. Piemēram, tikšot noteikts, ka vienā ziņu izlaidumā drīkst rādīt tikai četrus politiķus, piecus lauku iedzīvotājus un sešus citus iedzīvotājus, atspoguļojot viņu viedokļus, kuri nedrīkstēs būt identiski par vienu problēmu.

Neimane norādīja, ka LTV ir dažādi ziņu raidījumi. Piemēram, ziņās "Šodien Latvijā un pasaulē", kas skatāmas katru dienu plkst.18, tiek iekļauti sižeti no reģionālajām televīzijām, attiecīgi LTV ziņu sižetos ir redzami gan politiķi, gan ekonomisti, gan krievi, latgaļi, sēļi un citi.

"Ja jau dala pēc sabiedrības grupām, varbūt jāsāk dalīt arī, cik vīriešu, sieviešu un bērnu drīkst būt redzami ēterā. Ir dažādas tēmas, tāpēc, ja raidījuma veidotājam ir jāaicina tikai politiķi, viņš to arī darīs," sacīja Neimane.

Jautāta par ziņu raidījumu satura noteikšanu no NEPLP puses, Neimane uzsvēra, ka padomei nav tiesību to darīt. Neimane arī izteica cerību, ka tas neesot tā domāts no NEPLP puses, jo satura noteikšana ir cenzūra. LTV kā sabiedriskajai televīzijai ir jāpilda sabiedriskais pasūtījums, ko nosaka NEPLP, bet saturs ir Ziņu dienesta joma.

Arī NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants "Nozare.lv" norādīja, ka padomei nav tiesību iejaukties LTV operatīvajā darbībā.

Kā ziņots, noteikt ziņu raidījumu saturu ir cenzūra un tas nav NEPLP uzdevums, tā "Nozare.lv" norādīja mediju nozares pārstāvji.

Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) valdes priekšsēdētāja Inga Spriņģe norādīja, ka NEPLP ir tiesības pieprasīt no sabiedriskā medija kvalitāti, uzraudzīt, ieteikt, jo sabiedriskajiem medijiem tiek piešķirti valsts budžeta līdzekļi. Tomēr raidījumu saturs paliek to veidotāju ziņā.

Latvijas Radio valdes priekšsēdētājs Jānis Siksnis iepriekš "Nozare.lv" norādīja: "Būtu diezgan nepatīkama situācija, ja uz raidījumu par politiskiem notikumiem Latvijā nedrīkstētu uzaicināt kāda politiskā spēka pārstāvi, jo tas būtu vairāk nekā noteikts," piebilstot - ja Mjartāna teiktais ir domāts nopietni, tad viņam nāk prātā vārds "cenzūra".

Latvijas Žurnālistu savienības valdes priekšsēdētājs Juris Paiders "Nozare.lv" norādīja, ka Latvijas Televīzijas (LTV) ziņu raidījumu saturs jau tiek regulēts un NEPLP sastāvs ir koalīcijas izvēlēts, tur nav neviena opozīcijas pārstāvja, tāpēc tas kalpo kā koalīcijas ideoloģiskais ierocis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!