Neizdodas vienoties par jaunu koalīcijas modeli; Dombrovskis piedāvājis ZZS ministra amatu

Delfi

Foto: F64
"Reformu un tiesiskuma koalīcijas" veidotāji premjera Valda Dombrovska (V) vadībā trešdienas rītā pirms tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu nekādus komentārus par sasniegto koalīcijas modeļa stiprināšanā nesniedza, jo steidzās uz Rīgas pili, savukārt no Zatlera reformu partijas (ZRP) atšķēlušos sešu deputātu pārstāve Elīna Siliņa atzina, ka nekādas jaunas vienošanās nav panāktas, jo ZRP šķeltnieki nav gatavi nolikt mandātus.

Tikmēr Rīgas pilī portālam "Delfi" pastāstīja, ka ZZS pārstāvji trešdienas rītā pēc tikšanās ar prezidentu žurnālistus informējuši, ka Dombrovskis tiem piedāvājis zemkopības ministra amatu, un ceturtdien pēc valdes sēdes ZZS būs gatava dot savu atbildi.

No ZZS teiktā arī izrietējis, ka iespēja atbalstīt valdību esot atkarīga no tā, vai ZZS ir ministra amats valdībā.

Siliņa pastāstīja, ka sarunās tika skatīti divi varianti – vai nu tā dēvētā "Olšteina sešinieka" mandātu nolikšana, vai arī koalīcijas stiprināšana ar opozīcijas balsīm, piedāvājot zemkopības ministra amatu kādam bezpartejiskam kandidātam. Runa esot par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) balsīm, atzina Siliņa.

Deputāte norādīja, ka sešu aizgājēju trešdien izveidotā "Neatkarīgo deputātu grupa" iekšienē vēl neesot runājusi par iespēju atbalstīt sadarbību ar ZZS, taču viņa personīgi tam nebūtu gatava, jo "šobrīd tas nav nepieciešams".

Viņa pastāstīja, ka visi seši ZRP pametušie deputāti jau ir iesnieguši Valsts prezidenta kancelejā vēstuli, kurā skaidro, ka gatavi strādāt kopā un ir prognozējami koalīcijas atbalstītāji.

Siliņa arī atzina, ka trešdien vairs netika skatīts jautājums par iespēju, ka no ZRP izstājušies deputāti stātos atpakaļ partijā, jo tas ticis izrunāts jau otrdien. Tā vietā viņi piekrīt slēgt sadarbības līgumu ar ZRP frakciju, kurā apņemtos pildīt partijas programmu.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš uzskata - uz sešu no ZRP aizgājušo deputātu balsīm
balstīt Saeimas vairākumu nevar
, tāpēc no "reformu un tiesiskuma koalīcijas" veidotājiem viņš trešdien sagaida jaunu piedāvājumu partiju sadarbības modelim. Premjers cer šo modeli
stiprināt ar opozīcijas balsīm
, savukārt ZRP cer uz daļas šķeltnieku atgriešanos.

Topošās "reformu un tiesiskuma koalīcijas" partijas – "Vienotība", Zatlera reformu partija (ZRP) un Nacionālā apvienība – otrdien pirms sarunām ar Valsts prezidentu parakstīja precizētu vienošanos par valdības veidošanu ar sešiem no ZRP aizgājušajiem deputātiem. Vienošanās paredz, ka no ZRP aizgājušais "sešinieks" savus kandidātus ministru amatiem nevirzīs, taču kopā ar "Vienotību" uzņemsies solidāru atbildību par bezpartejisko satiksmes ministru.

ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības veidotajai koalīcijai kopumā 11.Saeimā bija 56 balsis no 100. Taču svētdien par lēmumu izstāties no ZRP paziņojuši 11.Saeimā ievēlētie Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs, kuri tagad veidos neatkarīgo deputātu grupu. Olšteins skaidroja, ka deputāti nolēmuši partiju pamest valdošās "nedemokrātiskās lēmumu pieņemšanas un savstarpējās neuzticēšanās dēļ". Pēc "sešinieka" aiziešanas trīs partijām ir tikai 50 balsis, ar kurām nepietiek valdības apstiprināšanai.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) otrdien žurnālistiem norādīja, ka ministru amatu kandidātu saraksts, par kuru jau iepriekš vienojusies koalīcijas veidotāji, nemainīsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!