Foto: F64
Neskatoties uz pēdējā laika Nacionālās apvienības (NA) deputātu raisītajām diskusijām par eiro ieviešanas lietderīgumu 2014.gadā, NA deputāti ir gan aizņēmušies, gan veidojuši uzkrājumus šajā valūtā, secinājusi aģentūra BNS, veicot NA frakcijas deputātu amatpersonu deklarāciju analīzi.

Lielākais eiro uzkrājējs ir NA deputāts un bijušais tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš. Viņa Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iesniegtā amatpersonu deklarācija par 2011.gadu liecina, ka Bērziņš uzkrājumu risku ir diversificējis – viņam ir uzkrājumi vairākās valūtās un tie glabājās vairākās Latvijas bankās, taču lielāko daļu uzkrājumu viņš izvēlējies veidot eiro.

Bērziņš kopumā dažādās bankās noguldījis 275 tūkstošus eiro. Uzkrājumu pārējās valūtās viņam ir mazāk, savukārt parādsaistību, kas pārsniegtu 20 minimālās mēnešalgas, Bērziņam nav. Bērziņš ir arī izsniedzis aizdevumu eiro – 147 tūkstošus eiro.

Starp NA deputātiem visvairāk parādā ir Imants Parādnieks – arī viņš izvēlējies aizņemties lielākoties eiro. Parādnieks ir aizņēmies 849,4 tūkstošus eiro un 3,5 tūkstošus latu. Uzkrājumu Parādniekam nav, taču viņš ir aizdevis lielas summas – lielākoties aizdevumi izsniegti latos, taču 173,3 tūkstoši izsniegti arī eiro.

Raivim Dzintaram uzkrājumu nav, bet parādsaistības ir lielākoties eiro. Viņa deklarācija liecina, ka viņš ir parādā astoņus tūkstošus eiro un 1,3 tūkstošus latu.

Arī NA deputātam Kārlim Krēsliņam nav uzkrājumu, bet aizņēmies viņš ir 22 tūkstošus eiro.

Savukārt Einārs Cilinskis uzkrāto naudu glabā divās valūtās – bankā "Citadele" Cilinskim ir 1,5 tūkstoši eiro un 2,3 tūkstoši latu. Parādu viņam nav.

Tāpat parādu nav deputātam Dzintaram Rasnačam, bet viņam ir 935 eiro uzkrājums, kā arī 1,2 tūkstošu eiro apmērā veikta iemaksa pensiju trešajā līmenī. Rasnačs arī izsniedzis aizdevumu – 9,6 tūkstošus latu.

NA deputāta Romāna Naudiņa uzkrājumi ir apmēram 11 tūkstoši latu un 390 eiro, bet parādi veido 108 tūkstošus latu. Naudiņš arī aizdevis 24,5 tūkstošus latu.

Savukārt Ilmāram Latkovskim ir uzkrājumi 11,9 tūkstošu latu un 401 eiro apmērā, bet nav parādu. NA deputāte Inese Laizāne ir aizņēmusies piecus tūkstošus latu, bet viņai nav uzkrājumu.

Savukārt pieciem NA deputātiem – Inārai Mūrniecei, Vinetai Poriņai, Jānim Dombravam, Dāvim Staltam, Dzintaram Kudumam – nav ne parādsaistību, ne uzkrājumu, kas pārsniegtu 20 minimālās mēnešalgas.

Jau vēstīts, ka NA atšķirībā no pārējām koalīcijas partijām nav paudusi viennozīmīgu atbalstu eiro ieviešanai Latvijā no 2014.gada 1.janvāra. NA frakcija galīgo lēmumu par atbalstu eiro ieviešanas likumam, par kuru Saeima pirmajā lasījumā balsos 13.decembrī, pieņems trešdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!