Foto: LETA
SIA "Skonto būve" ieskatā, iespējams, Inčukalna sērskābo gudrona dīķu sanācijas darbiem būs nepieciešami 11 miljoni eiro.

Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Jūlija Ņikitina portālu "Delfi" informēja, ka dienests no SIA "Skonto būve" saņēmis neapstiprinātu, mutisku informāciju par Inčukalna sērskābā gudra dīķu sanācijas darbu iespējamu apdraudējumu, jo līgumā paredzētais finansējums var izrādīties nepietiekams.

Rakstisks viedoklis, pamatojums vai kādi aprēķini gan līdz šim laikam no uzņēmuma puses nav iesniegti. Līdz šim, tiekoties ar VVD, uzņēmums minējis dažādus skaitļus, skaidroja Ņikitina.

VVD uzver, ka uzņēmums neformāli izteicis dienestam vien pieņēmumus par iespējamu gudrona apjoma pārpalikumu Dienvidu dīķī pēc projektā paredzētā dīķa smelšanas termiņa beigām - 2015. gada vasarai. Tāpat SIA "Skonto būve" vides dienestam neoficiāli norādījis, ka sanācijas darbu turpināšanai un pabeigšanai Dienvidu dīķī pēc termiņa beigām, iespējams, būs nepieciešams rast papildus līdzekļus.

VVD aicinājis uzņēmumu rīkoties valstiski un atbildīgi, meklējot risinājumu dīķa pilnīgas sanācijas turpināšanai esošā finansējuma ietvaros, kā to arī paredz starp abām pusēm noslēgtais sanācijas darbu līgums.

"SIA "Skonto būve" Inčukalnā jāstrādā noslēgtā sanācijas darbu līguma ietvaros. Neoficiālas pārrunas ar uzņēmumu VVD jau ir notikušas. Dienests ir aicinājis SIA "Skonto būve" sniegt pamatotus faktus par sanācijas darbu apgrūtinājumiem un izstrādāt vairākus variantus sanācijas darbu pabeigšanai esošā budžeta ietvaros," skaidro VVD ģenerāldirektore Inga Koļegova.

Viņa uzsver, ka noslēgtais līgums strikti paredz pilnīgu Inčukalna sērskābā gudrona dīķu attīrīšanu pilnā apmērā esošā budžeta ietvaros. Tāpat projekts mūsu valstij ir ļoti nozīmīgs no vides kvalitātes viedokļa, min Koļegova.

Atbilstoši spēkā esošajam līgumam līdz šā gada vasarai ir jāpabeidz piesārņotā ūdens nosūkšana un attīrīšana no pirmā slāņa Dienvidu dīķī, kā arī divu slāņu ekskavācija un apstrāde. Dīķa aizpildīšana ar speciālu materiālu jāpabeidz līdz septembrim, un tad dīķa teritorija tiks pārklāta ar pretinfiltrācijas materiālu.

Vienlaikus līdz jūlijam jāveic sērskābā gudrona un smilts maisījuma ekskavācija no Ziemeļu dīķa, kā arī utilizācija. Ziemeļu dīķa aizpildīšana un labiekārtošana jāpabeidz 2015. gada augustā.

Saskaņā ar portāla "pietiek.com" ziņoto SIA "Skonto būve" prasa vēl 11 miljonus eiro, lai darbus pabeigtu. Ja iepriekš papildu finansējums tika prasīts sakarā ar jaunatklātām ķīmiskām vielām, tagad esot izrādījies, ka jāizsmeļ par 45% vairāk – 44 tūkstoši tonnu.

"Skonto būves" sabiedrisko attiecību speciāliste Ilga Sokolova norādīja, ka papildu līdzekļi 11 miljonu eiro apmērā ir nepieciešami tāpēc, lai šogad pilnībā pabeigtu projekta īstenošanu, nevis kā papildu izmaksas par esošā darba apjoma veikšanu.

Jau šā gada februārī "Skonto būve" informējusi VVD par to, ka dienvidu dīķī ir par aptuveni 45% vairāk gudrona nekā pasūtītājs iepriekš paredzējis. Savukārt "Skonto būve" kā ģenerāluzņēmējs publisko iepirkumu regulējuma dēļ vairs nevar apgūt papildu finansējumu. 

"Lai projekts tiktu pabeigts šogad, uzņēmums kopā ar esošajiem vācu partneriem "Mueg GmbH" ir gatavs strādāt arī kā apakšuzņēmējs. Projektam jābūt pabeigtam līdz gada beigām, un, lai to varētu paspēt izdarīt, lēmums ir jāpieņem steidzami," uzsver kompānija.

Projekta īstenošanas laikā aprēķināts, ka kļūda VVD izsludinātajā iepirkuma konkursā, uz kura pamata tika iesniegts pieteikums un parakstīts līgums par darbu veikšanu, ir aptuveni 45% apmērā - dienvidu dīķī atrodas aptuveni 44,2 tūkstoši tonnu gudrona, nevis 30,2 tūkstoši tonnu, kā norādīts VVD veiktajā priekšizpētē. 

"Tātad ar uzņēmumu "Skonto būve" ir noslēgts līgums par darbu veikšanu apmērā, kas patiesībā ir gandrīz uz pusi lielāks. Līdz ar to 11 miljoni eiro ir nepieciešami tam, lai būtu iespējams veikt visa gudrona sanāciju, ne tikai par apjomu, kas norādīts līgumā ar uzņēmēju," skaidro uzņēmumā.

Plānots, ka "Skonto būve" ar vācu partneriem jau līdz maija beigām būs izsmēlusi un pārstrādājusi visu līgumā noteikto gudrona apjomu – 30,2 tūkstošus tonnas. Par to, kas notiks pēc maija un ar atlikušajiem 14 tūkstošiem tonnu, pašlaik VVD nekādu lēmumu nav pieņēmis.

Turklāt maija beigās beidzas līgums arī ar "Mueg", kas veic materiāla piegādi un pārstrādi Vācijā. "Vācu partneru pieredze ar līdzīgiem projektiem Vācijā un citviet Eiropā rāda, ka pasūtītājs līgumu vienmēr noslēdz ar vienošanos par apmaksu "post factum" – pēc faktiskā apjoma, kurā ir norādīti plānotie, nevis faktiskie apjomi," min "Skonto būve".

Jau vēstīts, ka gudrona dīķu sanācijas projekts reiz jau sadārdzinājās - darbu laikā atklājās, ka gudrona ķīmiskais sastāvs ir citādāks, kas apgrūtināja sanāciju un projektam nepieciešami papildu līdzekļi. Sākotnēji sanācijas projektam bija paredzēti 28,5 miljoni eiro, bet vēlāk izmaksas pieauga līdz 42,67 miljoniem eiro.

Projekts tiek finansēts no Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem. Projekta pasūtītājs ir VVD, galvenais būvuzņēmējs - SIA "Skonto būve", savukārt tehnoloģisko aprīkojumu nodrošina Vācijas kompānija "Mueg".

Inčukalna gudrona dīķi ir viena no piesārņotākajām vietām Latvijas teritorijā, kurai ir izteikti negatīva ietekme uz pazemes ūdeņiem. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!