Foto: stock.xchng

No 2014.gada iedzīvotāju nodokļu grāmatiņas būs pieejamas elektroniskā formātā, paredz otrdien valdības akceptētais Finanšu ministrijas informatīvais ziņojums.

Iecerēts, ka darbiniekam un viņa darba devējam, kurš piemēros nodokļa atvieglojumus, pašreizējā algas nodokļa grāmatiņā norādītā informācija turpmāk būs pieejama tikai elektroniski Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) Nodokļu maksātāju datu sistēmā (NMDS), bet fiziskajām personām, kas nav EDS klienti, – vienotajā valsts un pašvaldību pakalpojumu portālā www.latvija.lv.

Turklāt fiziskā persona gan EDS, gan arī portālā www.latvija.lv varēs iesniegt paziņojumu par izmaiņām iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumos.

Ņemot vērā, ka ne visām fiziskajām personām arī 2014.gadā būs pieejams internets, plānots, ka tās paziņojumu par apgādībā esošajiem bērniem varēs iesniegt VID papīra formā līdz 2015.gada 1.janvārim. Paredzēts, ka elektroniski iesniegt paziņojumu par apgādībā esošajām personām fiziskā persona varēs arī VID klientu apkalpošanas centrā, izmantojot EDS vai pakalpojumu portālu www.latvija.lv, ja nepieciešams, izmantojot datoru ar interneta pieslēgumu un VID konsultanta palīdzību.

Savukārt saņemt informāciju par piemērojamiem iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumiem varēs tikai elektroniski, izmantojot EDS, www.latvija.lv.

Informācija par citām fiziskās personas darba vietām darba devējam nebūs pieejama, informāciju nesaņems arī darba devēji, pie kuriem darbinieks nesaņem nodokļa atvieglojumus.

Tāpat bez darbinieka piekrišanas darba devēji nesaņems ziņas par papildu atvieglojumiem – par invaliditāti, jo tie ir sensitīvi personas dati, kurus bez personas piekrišanas nedrīkst izpaust. Atvieglojumus par invaliditāti un citus atvieglojumus, kurus nepiemēroja darba devējs, darbinieks varēs saņemt, iesniedzot ikgadējo deklarāciju VID.

Darba devējam elektroniski nebūs pieejama arī informācija par atvieglojumiem par apgādājamiem, ja darbinieks nevēlēsies to izpaust.

Paredzēts, ka VID līdz 2014.gada 1.janvārim noslēgs informācijas apmaiņas līgumus ar tām informācijas turētājām, kuras ir gatavas un tiesīgas tās rīcībā esošo iedzīvotāju ienākuma nodokļa administrēšanai nepieciešamo informāciju sniegt, lai pēc jaunās sistēmas ieviešanas fiziskajām personām nav jāiesniedz VID valsts reģistros pieejamā informācija. Turklāt pēc jaunās sistēmas ieviešanas iecerēts turpināt darbu, lai iegūtu informāciju no tām iestādēm, kuras nevar nodrošināt informācijas sniegšanu ar 2014.gada 1.janvāri.

VID saņem ziņas no citiem valsts reģistriem - no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pārvaldībā esošā Iedzīvotāju reģistra, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras, Aizsardzības ministrijas, Satversmes aizsardzības biroja, Latvijas Valsts prezidenta kancelejas.

VID rīcībā nav informācijas, vai apgādnieka apgādājamais turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu līdz 24 gadu vecumam, par piešķirto invaliditāti un politiski represētās personas un nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu. Tāpēc šīs ziņas būs jāsniedz pašam darbiniekam.

Bet nākotnē būs jānodrošina iedzīvotāju ienākuma nodokļa administrēšanai nepieciešamās informācijas apmaiņa ar valsts iestādēm – informācijas turētājām – Izglītības un zinātnes ministrijas, Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes un Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas.

Lai informācija par fiziskajai personai piemērojamiem iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumiem būtu pieejama elektroniski, valsts iestādēm, kuru rīcībā ir tam nepieciešamas ziņas, būs līdz 2013.gada 1.februārim jāziņo Finanšu ministrijai par šīs informācijas pieejamību, sadarbībā ar FM izvērtējot piemērotāko (izmaksu efektīvāko) tehnoloģisko risinājumu informācijas apmaiņai ar VID.

Plānots, ka elektronisko nodokļu grāmatiņu ieviešana izmaksās 159 760 latu, kas būs paredzēti VID 2013.gada budžetā. Šajā summā ir iekļauti izdevumi par www.latvija.lv e-pakalpojumu izveidošanu 57 645 latu apmērā, pa izmaiņām EDS un NMDS 49 685 latu apmērā, informācijas apstrādes funkcionalitātes nodrošināšanu 27 999 latu apmērā un datu saņemšanas nodrošināšanu no citiem reģistriem 24 431 lata apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!