Foto: LETA
Sestdien vilcienā Stirniene-Rīga tika nodibināta neapmierinātā apvienības "Saskaņas centrs" biedra Armanda Strazda iniciētā antineoliberālā sociāldemokrātiskā kustība "Atjaunotā Latvija", informē dibinātāji.

"Kustība "Atjaunotā Latvija" ir domāta tiem, kas vēlas redzēt alternatīvu pašreiz valdošajai neoliberālajai politikai," skaidrojis Strazds, kurš kļuvis par jaundibinātās kustības priekšsēdētāju. "Pirmkārt, tā ir reālā ekonomika. Otrkārt, tā ir jauktā ekonomika. Treškārt, tā ir augsto algu ekonomika. Ceturtkārt, tā ir ekonomika, kurā valsts attīstības tempu un apjomu nosaka Saeima, nevis transnacionālās finanses. Atjaunotā Latvija ir atkal industrializēta. Tajā ir attīstīta un sazarota rūpniecība un lauksaimniecība. Tā pati ražo savu enerģiju un pārtiku. Tajā visiem cilvēkiem ir garantēta sociālā, materiālā un kultūras labklājība," savu vīziju iezīmē Strazds.

Par kustības līdzpriekšsēdētājiem tika ievelēti Ansis Dobelis no biedrības "Progresīvie" un "PatriotiLV" pārstāve Antoņina Ņenaševa. ". Dibināšanas sapulcē piedalījušies sabiedrisku organizāciju "Progresīvie", "PatriotiLV", RTFL, Jaunatnes sociāldemokrātiskā savienība, "Enerģija tautai", Ilgtspējīgas attīstības aģentūra vadītāji un aktīvisti, kā arī Latvijas Brīvo arodbiedrībus avienības līderis Pēteris Krīgers, Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs, Vēlēšanu Reformas biedrības valdes loceklis Veiko Spolītis, kā arī SC valdes loceklis, un Sociāldemokrātiskās partijas – SDP priekšsēdētājs Egīls Rutkovskis, informē rīkotāji.

Dobelis uzskata, ka "kustības izveidošanās ir dabisks un loģisks notikums, ņemot vērā to, ka Latvijā šobrīd nav teju neviena politiska spēka, kura darbība būtu balstīta vērtībās un ideoloģijā". "Politiskās partijas dalās latviskajās un krievvalodīgajās. Savukārt to retorika ekonomikas jautājumos ir atkarīga no tā, vai partija ir pozīcijā vai opozīcijā. Nonākot pie varas visas partijas realizē vienu un to pašu ekonomisko politiku, kas kopš neatkarības atjaunošanas tā arī nav spējusi mūs pietuvināt labklājības valsts modelim. Tādēļ man ir liels prieks, ka šobrīd veidojas organizācija, kura spēs aizpildīt šo vakumu ar sociāldemokrātisku piedāvājumu, kļūstot par pirmo multietnisko politisko kustību Latvijā," pauž Dobelis.

Savukārt Ņenaševa piebilst, ka "šodienas valsts politika, akli sekojot starptautisko institūciju norādījumiem un cīnoties tikai par apšaubāmiem makroekonomiskiem rādītājiem, noveda valsti līdz ļoti nopietnām demogrāfiskām problēmām, īpaši jauniešu vidū". ""Atjaunotā Latvija" ir spēks, kas koncentrēsies uz reālās ekonomikas stimulēšanu, ar to uzlabojot cilvēku reālo labklājību un sekmējot jauniešu atgriešanos Latvijā," uzskata Ņenaševa.

Kustības centrālajā valdē tika ievēlēti 16 dibinātāji. To vidējais vecums ir 37 gadi. Deviņi no valdes locekļiem ir latvieši un septiņi ir citu tautību pārstāvji. Kustības centrāle ir Rīgā, bet tās politiskās gribas veidotāji ir reģioni, pauž jaunās kustības dibinātāji.

Jau vēstīts, ka, būdams neapmierināts ar "Saskaņas centra" līderu uzņemto kursu, partijas biedrs Strazds paziņoja par vēlmi dibināt organizāciju, kas varētu pārtapt partijā. Organizācijas mērķis būs atbalstīt sociāldemokrātu ideālus, tai skaitā cīnīties pret bankām un visiem vienlīdzīgi dalīt labumus.

Strazds par brīvdomību jau reiz tika izslēgts no SC. Lai arī Strazds atkal ir atgriezies partijā, viņš izlēmis veidot pats savu politisku spēku. Strazds uzskata, ka "Saskaņa" pirms vēlēšanām sludinātās sociāldemokrātu idejas ir nodevusi.

Pēc ārkārtas vēlēšanām Strazds piedāvāja alternatīvu koalīciju un "plāns Q" – partijas grupēt nevis pēc nacionālā jautājuma, bet ekonomiskā. Jaunajā Saeimā Strazds esot atradis 58 balsis – no ZZS, Nacionālās apvienības un arī "Vienotības". "Saskaņas" vadībai Strazda aktivitātes nepatika. Rīgas mērs un toreizējais SC premjera amata kandidāts Nils Ušakovs pieprasīja Strazdu izslēgt par piedalīšanos "nesankcionētās sarunās" un partijas disciplīnas pārkāpšanu. Taču pēc valdības izveidošanas un SC atstāšanas opozīcijā "Saskaņa" Strazdu atkal uzņēma savās rindās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!