Foto: LETA

Ap 60 000 iedzīvotāju pavasarī var sagaidīt "pārsteigums" – ziņa no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ar aicinājumu nomaksāt nodokļu parādu. Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) otrdien žurnālistiem atzina, ka šobrīd notiekot darbs pie tā, lai nenomaksāta iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) parāda dēļ iedzīvotāji netiktu uzskatīti par parādniekiem un viņiem būtu iespēja to nomaksāt arī vēlāk.

Par termiņu, kad parāds būtu jānomaksā, vēl tiekot lemts, uzsvēra ministrs.

Iepriekš Valsts ieņēmumu dienests vēstīja, ka gadījumos, kad darba ņēmēju ienākumi pērn bijuši mainīgi, un tie atšķiras no iepriekšējā gada ienākumiem, var rasties situācija, kad 2018. gada laikā IIN nav samaksāts pilnā apmērā un 2019. gadā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, nodoklis būs jāpiemaksā. Patlaban VID vēl nav precīzas informācijas, cik cilvēkiem šāds nodokļu parāds varētu būt izveidojies, taču aptuvenas aplēses liecina, ka tie varētu būt līdz 60 000 darba ņēmēju.

Jaunieceltā VID vadītāja Ieva Jaunzeme žurnālistiem atzina, ka nodokļu reformai ir dažādas blaknes, bet IIN parāds nav papildu nodoklis. Viņa uzskata, ja cilvēks strādā vairākās darba vietās, viņam būtu jāmaksā tie paši nodokļi, ko cits cilvēks maksā vienā darba vietā. "Es domāju, ka VID pildīs savu funkciju un nodrošinās, ka cilvēkiem nodokļu nomaksa ir ērta un saprotama," viņa klāstīja.

Savukārt finanšu ministrs stāstīja, ka informācija par IIN parādu nav jauna, jo par šādu situāciju jau iepriekš tika ziņots divas reizes gadā. Tajā pašā laikā Reirs piebilda, ka Finanšu ministrija patlaban strādā pie tā, lai nodokļu parāda dēļ cilvēki netiktu uztverti kā parādnieki. "Strādājam pie tā, lai šos nodokļus varētu nomaksāt arī vēlāk, par termiņiem gan vēl tiek lemts," viņš pauda.

"Sabiedrība vēlējās progresīvo IIN, bet diemžēl nav cita veida, kā to ieviest. Līdzīga ieviešanas prakse ir arī Lietuvā un Igaunijā," piebilda Reirs. Tāpat viņš pauda uzskatu, ka situācijas uzlabošanai VID nepieciešams cieši sadarboties ar uzņēmējiem.

Runājot par automātisku pārmaksāto nodokļu apmaksu, Reirs atzina, ka tas ir iespējams un šo jau iepriekšminēto ideju ir plānots turpināt, tomēr tas nav šī gada jautājums. "Protams, tas atvieglotu VID darbu. Tomēr sākumā mums ir nepieciešama piekrišana no biznesa un pakalpojumu sniedzējiem. Problēmas sagādā veselības aprūpe, ārpusklašu izglītība. Viss, kur tiek izdoti rakstiski čeki. Ja visi valsts un pašvaldību, komersantu pakalpojumu dati VID tiktu iesniegti elektroniski, šādu problēmu nebūtu," pauda Reirs.

Lai situācija ar nodokļu parādiem vairs nerastos, VID iedzīvotājiem iesaka lūgt, lai dienests vispār nepiemēro neapliekamo minimumu, un maksāt 23% iedzīvotāju ienākuma nodokli – tad drīzāk valsts pēc tam atmaksās pārmaksāto nodokli, nevis otrādi.

Par nodokļa parāda nemaksāšanu VID varētu pat piemērot sodus, pirmdien atklāja raidījums "Panorāma". "Kontu mēs noteikti uzreiz nebloķēsim. Jebkurā gadījumā mēģināsim sazināties ar šo personu un aicināsim iesniegt gada ienākumu deklarāciju," skaidroja VID Nodokļu pārvaldes pārstāve Marija Radzjušonoka.

Ja cilvēks nereaģēs, viņa pieļāva, ka sākotnēji varētu tikt piemērots sods par deklarācijas neiesniegšanu. Atkarībā no tā, cik ilgi kavēts deklarācijas iesniegšanas termiņš, sods var būt līdz 70 eiro un pat līdz 700 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!