Foto: F64

Saeimas Pilsonības likuma grozījumu apakškomisija šodien noraidīja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) priekšlikumu par pilsonības atņemšanu, ja būtiski pārkāpts solījums par uzticību Latvijai.

VL-TB/LNNK priekšlikumā bija paredzēts, ka Latvijas pilsonību personai atņem, ja tā "apzināti un būtiski pārkāpusi solījumu par uzticību Latvijas Republikai, ko tā devusi, iegūstot Latvijas pilsonību".

Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš pirms apakškomisijas izšķiršanās debatēs uzsvēra, ka ir jābūt precīzi aprakstītam, kas ir un kas nav būtisks pārkāpums, lai ierēdņiem būtu skaidrība. Nacionālās apvienības priekšlikumā šāda precīza apraksta neesot.

Viņš arī piebilda - ja pilsonis kaut ko nedara pareizi, piemēram, pārkāpj likumu, viņu ir iespējams sodīt, neatņemot pilsonību. Kā piemēru Kusiņš minēja Alfrēdu Rubiku, kurš ir Latvijas pilsonis un kurš par konkrētām nepareizām darbībām ir sēdējis cietumā.

Savukārt nacionālās apvienības cita priekšlikuma par tiesībām atņemt pilsonību jebkuram pilsonim konkrētu darbību dēļ skatīšana tika atlikta, līdz tas tiks precizēts. Diskusijas par otru priekšlikumu raisīja viena no likumā paredzētajām normām par pilsonības atņemšanu, ja persona "darbojas pretvalstiskā vai noziedzīgā organizācijā".

Kā ziņots, Saeima pašlaik skata Pilsonības likuma grozījumus ar galveno mērķi - sakārtot dubultpilsonības jautājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!