Foto: Dāvis Doršs, Valsts prezidenta kanceleja

Koalīcijas sarunas norit intensīvi un novembrī mēs varētu tikt pie jauna Ministru kabineta, pirmdien, 17. oktobrī, pēc tikšanās ar premjera amatam nominēto Krišjāni Kariņu (JV) preses konferencē pavēstīja Valsts prezidents Egils Levits.

Prezidents stāstīja, ka Kariņš viņu informējis par līdzšinējo koalīcijas sarunu gaitu, secinot, ka "nav izkristalizējies tas, kas patiešām varētu būt pamatā nākamajai koalīcijai", tāpēc nepieciešamas detalizētas sarunas, ko Levits arī Kariņam lūdzis rīkot.

"Nepieciešamas sarunas jomu pa jomai, un pēc tam redzēs, kā varētu vienoties atsevišķi politiskie spēki par programmatiskiem virzieniem," sacīja Levits, piebilstot, ka Kariņš nākamnedēļ kārtējo reizi informēs prezidentu par koalīcijas sarunu gaitu.

Valsts prezidents atzina, ka koalīcijas sarunām jānotiek arī ar partiju "Progresīvie". "Jāskatās, kuri ir elementi, kas pārklājas. Jo lielāka pārklāšanās, lielāka iespēja, ka attiecīgā partija var piedalīties nākamajā koalīcijā," secināja prezidents.

Levits visai asi iestājas pret ministru portfeļu un amatu dalīšanu koalīcijas sarunās pirms politiskie spēki vispār vienojušies par kopīgi darāmajiem darbiem. "Vispirms ir jāredz, kas ir kopējs, tikai tad nāk valdības struktūras jautājums un sastāvs. Tie, kas cer uz ministru amatiem, lai paciešas," teica Valsts prezidents.

Foto: Dāvis Doršs, Valsts prezidenta kanceleja

Aicināts vērtēt, cik ilgā laikā Kariņam būtu jāspēj vienoties par nākamās koalīcijas sastāvu, Levits norādīja, ka Satversmē nav paredzēti koalīcijas izveides termiņi. "Šīs sarunas notiek intensīvi. Es domāju, ka novembra sākumā būs apmēram skaidrs, kādas varētu būt koalīcijas aprises. Man šķiet, ka novembrī tiksim pie jaunas valdības," prognozēja Levits.

Jau vēstīts, ka 14. Saeimas vēlēšanās uzvarējušās "Jaunās vienotības" (JV) virzītais premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš (JV) šonedēļ turpinās sarunas ar visiem potenciālajiem koalīcijas partneriem – Apvienoto sarakstu (AS), Nacionālo apvienību (NA) un partiju "Progresīvie", lai meklētu kopsaucējus nākamās valdības pamatiem, tostarp diskutējot par izvairīšanos no stagnācijas un šauru grupu interešu lobēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!