Foto: LETA/Evija Trifanova

Ministru kabinets otrdien, 25. janvārī, veica grozījumus rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, lai novērstu iespēju mākslīgi samazināt tirdzniecības telpu platību darbam "sarkanajā" drošības režīmā.

Ekonomikas ministrijā (EM) portālam "Delfi" atzina, ka ar izmaiņām regulējumā precizēti nosacījumi tirdzniecības veikšanai epidemioloģiski nedrošajā vidē, novēršot tiesību normu dažādu interpretāciju un atsevišķos gadījumos īstenoto praksi izmainīt plauktu, tirdzniecības iekārtu un citu konstrukciju novietojumu telpā nolūkā sašaurināt fiziski apmeklētājam pieejamo tirdzniecības zāles platību līdz tādai, kas nepārsniedz 1500 kvadrātmetrus un kas būtu atbilstoši darbam epidemioloģiski nedrošajā vidē.

"Tirdzniecības vietas drīkst sniegt tirdzniecības pakalpojumu epidemioloģiski nedrošā vidē, ja to kopējā apmeklētājiem publiski pieejamā telpu platība nav lielāka par 1500 kvadrātmetriem. Vienlaikus praksē atsevišķi tirgus dalībnieki norādījuši uz neskaidrībām šīs tiesību normas piemērošanā, jo rīkojumā nav precīzi atrunāts, kas ir apmeklētājam publiski pieejamā telpas platība – visa tirdzniecības zāle vai tikai tā telpas daļa, kurā apmeklētājs fiziski var uzturēties atbilstoši tirdzniecības zāles iekārtu un plauktu izkārtojumam," informēja ministrijā.

Līdz ar valdībā atbalstītajiem grozījumiem ir precizēts, ka tirdzniecības pakalpojumus epidemioloģiski nedrošā vidē var sniegt tirdzniecības vietā iekštelpās, ja apmeklētājiem publiski pieejamā tirdzniecības zāles platība, kurā tiek organizēts tirdzniecības process un tiek apkalpoti apmeklētāji, turklāt neatkarīgi no tirdzniecības iekārtu un plauktu izkārtojuma telpā, nav lielāka par 1500 kvadrātmetriem.

Vienlaikus EM atgādināja, ka tirdzniecības vietai vēl jābūt atsevišķai ieejai no ārtelpas un vienai personai publiski pieejamā telpu platībai jābūt ne mazākai par 25 kvadrātmetri, proti, vietā, kur vienam apmeklētājam publiski pieejamā telpu platība ir mazāka par 25 m2, vienlaikus var atrasties tikai viens apmeklētājs.

Iepriekš televīzijas kanāls "ReTV" vēstīja, ka vairāki lielveikali, kas līdz šim darbojās tā sauktajā "zaļajā režīmā", ir pārgājuši uz darbu "sarkanajā" jeb epidemioloģiski nedrošajā režīmā.

Veikalu pārorientēšanu no viena režīma uz citu kritizējis epidemiologs Uga Dumpis. Arī Ekonomikas ministrija neatbalsta tirgotāju "radošos risinājumus" ar telpu sašaurināšanu un uzskata tos par epidemioloģiski nedrošiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!