Foto: DELFI
Operatīvā vadības grupa (OVG) pagājušajā nedēļā, 20. janvārī, notikušajā sanāksmē noraidījusi mediķu priekšlikumu paplašināt ierobežojumus – samazināt pakalpojumu sniegšanas darba laiku, interešu izglītību nodrošināt ārā, kā arī atļaut privātu pulcēšanos tikai vienas mājsaimniecības ietvaros.

No OVG sēdes protokola izriet, ka 20. janvāra sanāksmē tika uzklausīta Veselības ministrijas (VM) pārstāves sniegtā informācija par veselības nozares pārstāvju sanāksmes būtiskākajiem secinājumiem par pašreizējo epidemioloģiskās drošības situāciju un inficēšanās pieaugumu, kā arī piedāvātajiem pasākumiem infekcijas izplatības samazināšanai.

Veselības nozares pārstāvji norādījuši uz ļoti straujo saslimstības ar Covid-19 pieaugumu, kur 44% no inficētajiem ir bērni, kuri tālāk inficēšanos izplata ģimenē. Tāpat mediķi norādījuši uz nepietiekamo balstsvakcinācijas aptveri.

Mediķi brīdinājuši, ka ārstniecības iestādēs jau šobrīd ir liela darbinieku prombūtne, kas daļēji saistīta ar bērnu pieskatīšanu. Trūkst arī kapacitātes kontaktpersonu izsekošanai, to savlaicīgai identificēšanai un laboratorijas ir pārslogotas.

Mediķi atzina, ka antigēna testi ir uz laiku aizvietojošs pasākums un tas nav pamata rīks inficēšanās identificēšanai, jo tā ticamība ir tikai 50%, savukārt, ja tests ir pozitīvs, tā ticamība ir 90%. Veselības nozares pārstāvju ieskatā, antigēna testa mērķis ir lēmuma pieņemšanai par izolēšanos un šo testu lietošana turpināma vietās, kurās notiek regulārs Covid-19 skrīnings.

Veselības nozares pārstāvji pauž, ka patlaban nevar runāt par epidemioloģisko pasākumu pārskatīšanu, turklāt izvairīšanās no plašas sabiedrības inficēšanās nebūs iespējama, arī vakcinācijas aptveres palielināšana nebūs pietiekama inficēšanās izplatības mazināšanai.

Veselības nozares pārstāvju ieskatā, ir svarīgi darīt visu iespējamo, lai nepieļautu strauju saslimstības "pīķi", tāpēc ir jāpanāk, lai tas notiktu pēc iespējas lēnāk – maksimāli samazinot cilvēku kontaktēšanos ārpus mājsaimniecības, kā arī jāuzlabo esošo pasākumu efektivitāte – pareiza sejas aizsargmasku lietošana un attālinātais darbs ar izrietošo ietekmi uz sabiedrisko transportu un kopējo cilvēku kustību.

"Jau noteikto pasākumu stingra ievērošana ir katra cilvēka personīgā atbildība un tikai no tās ir atkarīgs, cik ilgi infekcija vēl izplatīsies," pauž veselības nozares pārstāvji.

Veselības nozares pārstāvji piedāvājuši samazināt pakalpojumu sniegšanas darba laiku, mazināt slogu uz sabiedrisko transportu, dažādojot vai samazinot valsts un pašvaldību institūciju darba laikus. Tāpat tika rosināts nerīkot iekštelpu pasākumus vai atļaut dalību tajos tikai ar FFP2 respiratoriem.

Veselības nozares pārstāvji arī rosinājuši amatieru kolektīvu, aktīvās interešu izglītības un sporta nodarbības rīkot tikai ārā, savukārt privātā pulcēšanās būtu ieteicama tikai vienas mājsaimniecības ietvaros. Veselības nozares pārstāvji mudina pēc iespējas mazināt kustību, dodoties tikai tur, kur tiešām ir nepieciešams un izmantot tikai tos pakalpojumus, bez kuriem iztikt nav iespējams iztikt.

No sēdes protokola izriet, ka OVG sniegto informāciju pieņēmusi zināšanai, kā arī uzklausīts sanāksmes dalībnieku viedoklis, ka neskatoties uz to, ka ir milzīgs inficējušos skaita pieaugums un tas tiešā veidā ietekmē darba spēka un attiecīgi arī pakalpojumu pieejamību, jauni ierobežojumi nav nosakāmi un konceptuāli nebūtu pārskatāma Covid-19 infekcijas izplatības ierobežojošo pasākumu stratēģija.

Jau vēstīts, ka situācija ar Covid-19 pacientu stacionēšanu slimnīcās šobrīd neliecina, ka strauji jāpieņem kādi ierobežojumi, bet jāievēro jau pieņemtie lēmumi, pirmdien, 24. janvārī, medijiem sacīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule.

Viņa sacīja, ka svarīgi ir stingri ievērot karantīnu visiem ģimenes locekļiem, ja kādam ir konstatēta saslimšana, lai saslimstības vilnis būtu lēzens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!