Foto: F64

Ja tuvākajā laikā netikšot atrisināts jautājums ar pensiju likuma grozījumiem, opozīcijas partijas sasauks Saeimas ārkārtas sēdi saistībā ar šo likumprojektu.

Pašlaik jau savākti nepieciešamie 34 deputātu paraksti, lai rosinātu sēdes sasaukšanu, sacīja sēdes sasaukšanas iniciators, partijas "Saskaņa" deputāts Andrejs Klementjevs. Viņš norādīja, ka ir savākti paraksti no visu opozīcijas partiju pārstāvjiem – "Saskaņas", Latvijas Reģionu apvienības un "No sirds Latvijai".

Klementjevs informēja, ka sēdes darba kartībā plānots iekļaut jautājumu par uzdevumu valdībai nekavējoties iesniegt Saeimai grozījumus likumā "Par valsts pensijām" saistībā ar kompensācijas mehānismu tiem pensionāriem, kuru apdrošināšanas iemaksu indekss ir mazāks par skaitli "1".

Opozīcijas pārstāvji šodien Ministru prezidentei Laimdotai Straujuma (V) iesniegs savus jautājumus. Ja atbildes nebūs apmierinošas un situācija netiks risināta, opozīcija sasauks ārkārtas sēdi, skaidroja Klementjevs.

Politiķis uzsvēra - pirmo reizi šajā sasaukumā visas trīs opozīcijas partijas vienojas par ārkārtas sēdes sasaukšanu, kas liecina, ka šis jautājums "ir ārkārtīgi svarīgs". Klementjevs piebilda, ka šis solījums ir iekļauts arī valdības deklarācijā. Viņš arī pieļauj iespēju, ka šī jautājuma nerisināšana var apdraudēt valdības stabilitāti.

Kā ziņots, valdība šonedēļ vienojās Labklājības ministrijas (LM) izstrādātos grozījumus likumā "Par valsts pensijām" skatīt 2016.gada valsts budžeta izstrādes gaitā.

Kā skaidroja LM - lai novērstu gan krīzes radītās sekas, gan mazinātu nabadzību, nepieciešams novērst, ka pensijas kapitāla apmērs ir tik ļoti atkarīgs no kapitāla indeksa. Tādēļ izstrādātie grozījumi paredzēja, ka turpmāk šis indekss pensiju aprēķinā nedrīkstēs būt mazāks par skaitli "1".

Ekonomiskās izaugsmes gados no 1997.gada līdz 2008.gadam šis indekss bija pozitīvs jeb sasniedza vai pārsniedza skaitli viens. Savukārt finanšu krīzes gados no 2009.gada līdz 2011.gadam tas saruka zem "1". No 2012.gada līdz 2014.gadam indekss atkal bija pozitīvs. Saskaņā ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem uz šā gada 1.janvāri negatīvie pensijas kapitāla indeksi pensiju aprēķinā ņemti vērā 106 526 personām, no kurām 95 850 personas ir vecuma pensijas saņēmējas, 9729 personas ir apgādnieka zaudējuma pensijas saņēmējas, bet 947 personas ir izdienas pensijas saņēmējas.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (V) žurnālistiem skaidroja, ka patlaban nebūtu godīgi vienai ministrijai piešķirt līdzekļus, jo ir jāsagaida arī citu ministriju pieteikumi jaunajām politikas iniciatīvām. Turklāt patlaban nevarot izdarīt grozījumus budžetā - to varēs darīt vasarā, grozot vidēja termiņa budžetu. "Pārējām nozarēm arī vajag finansējumu," teica Reirs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!