Foto: LETA

Labklājības ministrijā tapis priekšlikums par krīzes laika atbalstu augstskolu un koledžu absolventiem, kuri nevar patlaban iekārtoties darbā un kuri nekvalificējas bezdarbnieka pabalstam, pirmdien pēc valdošās koalīcijas sadarbības sanāksmes žurnālistiem sacīja labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV). Vēl tiek meklēti risinājumi, kādā veidā varētu palīdzēt studentiem. Tā varētu būt stipendiju palielināšana studentiem ar labām sekmēm un izcilniekiem, gan pabalsts, ja nevar iekārtoties darbā pēc studijām.

Labklājības ministrijas izstrādātais priekšlikums ir līdzīgs kā citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, proti, tiem absolventiem, kuri nekvalificējas bezdarbnieka pabalstam, jo nav pietiekams kvalifikācijas periods, noteikt vienotu pabalsta apmēru.

"Mūsu piedāvājums ir līdzīgs, kā jau ir noteikts bezdarbnieka palīdzības pabalsts – četrus mēnešus 180 eiro apmērā. Labklājības ministrija neredz iespēju mazināt kvalifikācijas bezdarbnieka pabalstam periodu, jo tas negatīvi ietekmētu pārējos sociālās apdrošināšanas sistēmas dalībniekus, kuri ir riska grupās, piedalās iemaksu veikšanā un kuriem būtu jādalās ar pārējiem. Vēl turpināsies diskusija ar Finanšu ministriju, lai atrastu labāko veidu, kā atbalstīt jaunos speciālistus, lai viņi nepamestu Latviju un lai viņiem būtu drošības spilvens, kamēr iekārtojas darbā," sacīja Petraviča.

Aģentūrai LETA ministre skaidrojusi, ka šis risinājums paredzētu atbalstu piešķirt tiem, kuri būtu absolvējuši augstskolu, koledžu un tehnisko vidusskolu laikā no 2019. gada vasaras līdz šī gada rudenim.

Ministre piebilda, ka visiem studējošajiem, kas kvalificējas bezdarbnieka pabalsta saņemšanai, ir iespēja pieteikties un saņemt pabalstu, ja viņi zaudējuši darbu.

Koalīcijā tika diskutēts arī par iespēju saņemt dīkstāves palīdzības pabalstu pašnodarbinātām personām, ja Valsts ieņēmumu dienests tām atsaka dīkstāves pabalstu. Ir panākta vienošanās par trīs veida kritērijiem – nodokļu parāds pārsniedz 1500 eiro; tas nepārsniedz šo summu un nav vienošanās par parāda samaksas grafiku; gadījumos, ja persona sodīta un nodokļu uzrēķins lielāks par 151 eiro vienā reizē vai 500 eiro gadā. "Tiem visiem būs tiesības saņemt dīkstāves palīdzības pabalstu," teica ministre.

Saeimas deputāte Ilze Indriksone (NA) pauda prieku, ka koalīcijā turpināsies saruna par iespējamiem atbalsta risinājumiem jaunajiem speciālistiem, kas ir perspektīvi speciālisti, par saviem līdzekļiem vai ar aizdevumu ir ieguvuši augsta līmeņa izglītību un nolēmuši strādāt Latvijā, bet iemaksas par viņiem bezdarba riska apdrošināšanas gadījumam nav pietiekamas, lai viņi kvalificētos bezdarbnieka pabalstam. "Sadzirdēju daudz jautājumus, un ir prieks, ka vienojāmies turpināt sarunu un meklēt risinājumu tam, lai paturētu šos jaunos speciālistus Latvijas darba tirgū un novērstu viņu izceļošanu pie pirmajām grūtībām, kad viņi nevar saņemt nekādu atbalstu," teica Indriksone.

Jau ziņots par plāniem, ka atbalstam studējošajiem un jaunajiem speciālistiem IZM varētu atvēlēt 13 miljonus eiro, tajā skaitā palielinot šobrīd pieejamās valsts budžeta stipendijas studentiem ar augstākajiem akadēmiskajiem rādītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!