Foto: F64

Ministru kabinets otrdien lēma par mēnesi jeb līdz 15. decembrim pagarināt atsevišķu profesiju pārstāvjiem pienākumu saņemt Covid-19 sertifikātu amata pienākumu veikšanai, portālu "Delfi" informēja Valsts kancelejā.

Izmaiņas rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu paredz, ka publiskajā sektorā nodarbinātie, kuri līdz 15. novembrim būs uzsākuši vakcinācijas kursu, proti, saņēmuši vakcīnas divas devas vai vienu devu, taču vēl nebūs saņēmuši Covid-19 vakcinācijas sertifikātu, varēs turpināt pildīt darba pienākumus attālināti vai klātienē.

Vienlaikus noteikts, ka šīm personām vakcinācijas sertifikāta iegūšanas gala termiņš ir šā gada 15. decembris. Līdz tam nodarbinātie klātienē turpinās darbu, uzrādot testēšanas sertifikātu, kas ir ne vecāks par 72 stundām, turklāt testēšana jāveic par saviem līdzekļiem, ja nav citas vienošanās ar darba devēju.

Valsts kancelejā skaidroja, ka tādi paši nosacījumi attiecas arī uz privātajā sektorā nodarbinātajiem, kuri darba pienākumus privātajā sektorā veic klātienē un nonāk tiešā saskarsmē ar klientiem, ir pakļauti inficēšanās riskam vai nodrošina uzņēmuma darbības nepārtrauktību.

"Nodarbinātajiem, kurus darba devējs, izvērtējot riskus, informēja par pienākumu vakcinēties, ir jānoslēdz vakcinācijas kurss un sertifikāts jāsaņem līdz 15. decembrim, līdz tam turpinot pildīt darba uzdevumus klātienē ar testēšanas sertifikātu," pauda Valsts kancelejā.

Iestādē atgādināja, ka no 15. decembra arī visi pārējie, kuri privātajā sektorā darba pienākumus veic klātienē jeb ārpus savas dzīvesvietas, piemēram, mežizstrādē un lauksaimniecībā strādājošajiem, kravas transportlīdzekļu vadītājiem, apkopējiem, sargiem utt., tos varēs pildīt tikai, uzrādot vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Gadījumus, kur personas objektīvu veselības iemeslu dēļ nevar pagaidām vakcinēties, izvērtē klīniskās universitātes slimnīcas speciālists vai klīniskās universitātes slimnīcas speciālistu konsīlijs, kas nosaka vakcinācijas atlikšanas termiņu. Nodarbinātie ar atliktu vakcinācijas termiņu varēs veikt valsts apmaksātu testēšanu un turpināt darba pienākumu pildīšanu. 10 dienu laikā pēc atliktās vakcinācijas termiņa beigām, nodarbinātajam ir jāuzsāk un atbilstoši vakcīnas lietošanas instrukcijai jāpabeidz vakcinācijas kurss, lai saņemtu vakcinācijas sertifikātu.

Valsts kancelejā atgādināja, ka pandēmijai turpinoties, attālinātais darbs ir prasība visiem, kuru darba specifika ļauj pildīt savus darba vai amata pienākumus no savas dzīvesvietas.

Jau ziņots, ka Saeima pagājušajā nedēļā galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, paredzot pienākumu darba ņēmējiem līdz 15. novembrim vakcinēties pret Covid-19. Par likuma izmaiņām balsoja 52 deputāti, pret bija 27, bet balsojumā atturējās divi.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets otrdien vienojās par epidemioloģiskās drošības pasākumiem pēc patlaban spēkā esošās mājsēdes, tādējādi no nākamās pirmdienas, 15. novembra, visas darbības klātienē varēs notikt epidemioloģiski drošajā jeb "zaļajā režīmā", kad pakalpojumus pamatā varēs saņemt personas ar sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas pret Covid-19 vai šīs slimības pārslimošanas faktu.

Vienlaikus iedzīvotājiem tiks nodrošināti kritiski nepieciešamie pakalpojumi, kuru saņemšanai nebūs jāuzrāda Covid-19 sertifikāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!