Foto: LETA
Sabiedriskajā apspriešanā par Nacionālā attīstības plāna (NAP) 2014.‒2020.gadam sākotnējo redakciju saņemts apmēram tūkstotis priekšlikumu, pastāstīja Pārresoru koordinācijas centra vadītājs Mārtiņš Krieviņš.

Pēc viņa teiktā, priekšlikumu apkopošana un vērtēšana sāksies jau sestdien, un galīgo NAP versiju plānots sagatavot līdz oktobra beigām.

Iedzīvotāji visvairāk nākuši klajā ar priekšlikumiem par nodarbinātību un prasmju uzlabošanu, atbalstu uzņēmējdarbības infrastruktūras sakārtošanai ar lielu uzsvaru uz ceļu infrastruktūru, bet ļoti lielas diskusijas bijušas par ieguldījumiem pašvaldībās, jo plānā atzīts, ka ierobežoto finanšu dēļ visās ieguldīt proporcionālu summu nebūs iespējams.

Lielākās izmaiņas plānā gaidāmas uzdevumu sadaļā, kā valsts noteiktos attīstības mērķus sasniegt.

"Rīcības virzieni plus mīnus paliks tādi paši, bet zemākais uzdevumu līmenis gan krietni mainīsies ‒ tas ir jāpapildina ar finansējuma sadaļu, finansējuma avotiem un laika termiņiem," informēja Krieviņš.

Saņemtie priekšlikumi tiks vērtēti pēc 14 kritērijiem. Visas iesniegtās idejas tiks publicētas arī centra mājaslapā.

"Bija arī pietiekami emocionāli vērtējumi, ka tas neatbilst tam, ko cilvēki ir iedomājušies, kādam plānošanas dokumentam vajadzētu būt. Daļa uzskata, ka tam jābūt daudz, daudz īsākam, citi uzskata, ka visam jābūt detalizētam. Tā būs izšķiršanās par to, ko tad mēs vēlamies redzēt," klāstīja Krieviņš.

Pārresoru koordinācijas centrs NAP gala redakciju sagatavos mēneša laikā.

"Saeimā dokumentam būtu jānonāk līdz gada beigām ‒ decembrī. Ir jādod arī pietiekams laiks Saeimas deputātiem iesniegt priekšlikumus, labot šo dokumentu, tāpēc pieļauju, ka oktobra beigas būtu vēlākais termiņš, kad NAP gala redakcijai jānonāk valdībā," teica Krieviņš.

NAP ir galvenais vidēja termiņa dokuments Latvijā, nosakot nozaru politiku un teritoriju attīstības prioritāšu un rīcības virzienu kopumu un to finansēšanas avotus. Nacionālajam attīstības plānam jākalpo par pamatu Eiropas Savienības fondu 2014.–2020.gadam plānošanai.

Par NAP vadmotīvu izvirzīts ekonomikas izrāviens, savukārt par nākamā plānošanas perioda prioritātēm izvirzīta cilvēka drošumspēja jeb ikviena individuālā spēja rīkoties mainīgos apstākļos, tautsaimniecības izaugsme un izaugsmi atbalstošas teritorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!