Foto: DELFI
Lai novērstu situāciju, kad, izmantojot Reģionālās mobilitātes jeb tā saukto "pārcelšanās" pabalstu, piemēram, Ludzas novada iedzīvotājs pārceļas strādāt uz Rīgu, atbalsts sākotnēji būs paredzēts tikai tiem darbiniekiem, kuru deklarētā dzīvesvieta vai izvēlētā darba vieta būs administratīvajā teritorijā ar augstāku bezdarba līmeni.

To paredz ceturtdien Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais Labklājības ministrijas (LM) sagatavotais noteikumu projekts, kas vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Ja plānotā darbavieta atradīsies reģionā ar zemāku bezdarba līmeni, piemēram, Rīgā vai Rīgas reģionā, tad darbinieki varēs saņemt atbalstu tikai gadījumos, ja darba devējs vienlaicīgi piedāvās vismaz 25 darba vietas Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) reģistrētajiem bezdarbniekiem.

Atbalstu varēs saņemt tikai tie darbinieki, kuri vai nu no darba uz mājām braukās katru noteikto darba dienu, vai arī īrēs mitekli tuvu darba vietai, bet ar nosacījumu, ka vismaz divas reizes mēnesī atgriezīsies savā deklarētajā dzīvesvietā.

Kopumā 2013.gadā plānots atbalstīt 350 cilvēkus. Vienam darbiniekam atbalstu sniegs četrus mēnešus no darba sākšanas, un tā apjoms nepārsniegs 280 latus - pirmajā mēnesī darbinieks saņems 100 latus, bet nākamos trīs mēnešus ne vairāk kā 60 latus mēnesi.

Minētos līdzekļus darbinieks varēs izmantot tikai transporta un īres izdevumu segšanai. Turklāt pēc tam, kad būs pagājis pirmais darba mēnesis, atbalsta saņēmējam būs jāiesniedz NVA īres vai transporta izdevumu apliecinoši dokumenti, lai aģentūra varētu aprēķināt nākamajiem mēnešiem piešķiramo atlīdzību.

Pirms atbalsta piešķiršanas NVA vērtēs vairākas prasības - vai cilvēks bezdarbnieka statusā būs atradies ilgāk par sešiem mēnešiem, vismaz gadu būs dzīvojis deklarētajā dzīvesvietā, izvēlētā darba vieta atradīsies vismaz 20 kilometru attālumā no deklarētās mājvietas, NVA nebūs reģistrēta darbiniekam līdzvērtīga un dzīvesvietai tuvāka darba vieta, ar darbinieku būs nodibinātas darba tiesiskās attiecības uz nenoteiktu laiku un vai viņa alga būs vismaz minimālās mēneša darba algas apmērā.

Gadījumā, ja atbalsta laikā saņēmējam iestāsies pārejoša darba nespēja, atlīdzības izmaksa tiks apturēta un atbalsta saņemšanas laiks pagarināts. Atbalsta saņēmējam būs pienākums atlīdzināt NVA finanšu atbalsta pārmaksāto summu tikai par periodu, kurā viņš vairāk nav bijis darba tiesiskajās attiecībās.

Atkārtoti atbalstu varēs saņemt ne agrāk kā 36 mēnešus pēc iepriekšējā atbalsta saņemšanas pabeigšanas.

LM aprēķinājusi, ka kopējās izmaksas 2013.gadā varētu būt 98 000 latu - tās tiks segtas no speciālajā budžetā pieejamā finansējuma.

Kā ziņots, zemākais bezdarba līmenis oktobrī reģistrēts Rīgas reģionā - 7,0%, bet augstākais Latgalē - 21,3%. Savukārt Kurzemē bezdarba līmenis oktobrī bija 11,3%, Zemgalē - 11,8%, bet Vidzemē - 12,8%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!