Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Šodien aprit 20 gadi, kopš Latvija kļuvusi par pasaulē spēcīgākās militārās alianses Ziemeļatlantijas līguma organizācijas jeb NATO dalībvalsti. Atzīmējot šo notikumu, pie Rīgas pils notika svinīgā godasardzes ceremonija un NATO karoga pacelšana Rīgas pils Svētā Gara tornī, paužot atzinību sabiedroto spēkiem Latvijā, portāls "Delfi" uzzināja Valsts prezidenta kancelejā.

Dalība NATO ir viens no lielākajiem ārpolitiskajiem sasniegumiem kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas, kas Latvijai ir nesusi drošības garantijas un sniegusi ieguldījumu mūsu militāro spēju attīstībā, akcentē Aizsardzības ministrija (AM).

Foto: Publicitātes attēli

Neilgi pēc Latvijas neatkarības atgūšanas tika uzsākta Latvijas aizsardzības sistēmas veidošana un sadarbība ar Ziemeļatlantijas līguma organizāciju – NATO. Reaģējot uz jauno drošības vidi un ģeopolitisko situāciju, NATO sadarbībai ar potenciālajiem partneriem 1991. gada 20. decembrī izveidoja Ziemeļatlantiskās sadarbības padomi (NACC). NACC dibināšanas sesijā piedalījās arī Latvija, tādejādi kļūstot par šī foruma dalībvalsti, liecina publiski pieejamā informācija.

Turpmākajos gados Latvijas sadarbība ar NATO kļuva aizvien intensīvāka. 1994. gadā Latvija pievienojas tajā pašā gadā izveidotajai programmai "Partnerattiecības mieram", kas sniedza iespēju saņemt NATO civilo un militāro speciālistu konsultācijas, palīdzību un praktisku atbalstu aizsardzības sistēmas attīstībai.

1995. gadā dalība programmā "Partnerattiecības mieram" ļāva Latvijai iesaistīties arī NATO Plānošanas un pārskata procesā, kas turpmākajos gados sekmēja Latvijas bruņoto spēku savietojamību ar NATO dalībvalstīm.

1999. gada 23.–25. aprīlī NATO galotņu sanāksmē Vašingtonā, ASV, Latvijai un pārējām astoņām kandidātvalstīm piedāvāja izstrādāt Rīcības plānu dalībai NATO, kas atspoguļotu sagatavošanās procesu un pasākumus dalībai, kā arī ļautu MAP valstīm saņemt papildu konsultācijas, palīdzību un praktisko atbalstu no NATO valstīm.

2002. gada 21. novembrī NATO dalībvalstu vadītāju sanāksmē Prāgā, Čehijā, Latvija kopā ar citām sešām kandidātvalstīm tika uzaicināta pievienoties NATO.

Tādējādi aizsākās pēdējais posms, pirms Latvija kļuva par pilntiesīgu NATO dalībvalsti 2004. gada 29. martā.

Aizsardzības ministrijas sagatavotā informācija liecina, ka Latvija šobrīd piedalās gan NATO spēju stiprināšanā, gan Alianses īstenotajās starptautiskajās operācijās un drošības stiprināšanas pasākumos.

Šī procesa ietvaros Latvija ir izveidojusi profesionālus bruņotos spēkus, kas atbilst mūsdienu drošības prasībām un spēj iesaistīties gan kolektīvās aizsardzības, gan arī krīžu novēršanas pasākumos.

Kopš 1996. gada, kad Latvijas karavīri pirmo reizi uzsāka dalību NATO vadītajā operācijā Bosnijā un Hercegovinā, Latvija ir piedalījusies visās NATO vadītajās operācijās Balkānos, Irākā un Afganistānā.

Pašlaik Latvija piedalās NATO vadītajā starptautiskajā operācijā Kosovā (KFOR) ar bruņoto spēku kontingentu, kā arī NATO misijā Irākā (eNMI) ar štāba virsniekiem, atgādina AM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!