Foto: LETA

Kamēr nav zināmas atbildes uz būtiskākajiem jautājumiem, cik jaunais Covid-19 paveids omikrons ir bīstams, nevar paredzēt, kādi papildu drošības pasākumi būtu nepieciešami, otrdien, 30. novembrī, pēc valdības sēdes sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Pavļuts norādīja, ka tuvākās pāris nedēļas visā pasaulē pētniekiem nebūs vēl skaidru atbilžu, cik šis vīrusa paveids ir bīstams – vai izraisa smagāku slimības gaitu, vai ir infekciozāks, kā tas šobrīd šķiet.

Tāpat viņš minēja, ka ļoti rūp vai šis vīrusa paveids varētu atkārtoti inficēt cilvēkus, kas ir pārslimojuši, kā arī – vai šobrīd Latvijā izmantotās vakcīnas pietiekami aizsargā pret šo jauno paveidu.

Kamēr nav atbilžu uz šiem jautājumiem, kamēr neredz, kas patiesībā notiek, ir diezgan grūti paredzēt, kādi ierobežojošie pasākumi būtu nepieciešami, sacīja ministrs.

Papildu robežas kontrolēšanas pasākumiem un vakcinācijas veicināšanai, trešais pasākumu virziens ir testēšana.

"Esam atsākuši testēšanu, lai noteiktu šim vīrusam raksturīgās pazīmes," sacīja ministrs, piebilstot, ka jau gada sākumā mūsu laboratorijās tika radīta metode, ar kuras palīdzību varēja atpazīt alfa vīrusa paveidu, kurš Latvijā sākotnēji bija ienācis no Lielbritānijas.

Ar PĶR laboratorijas testa palīdzību bez sekvenēšanas bija iespējams konstatēt vīrusa paveida klātbūtni, skaidroja ministrs.

Tāda pazīme ir arī omikrona vīrusa paveidam, tāpēc kopš 29. novembra Latvijā ir atsākta testēšana, lai pārliecinātos, vai jau kaut kur neparādās kādas pazīmes – aizdomīgie paraugi tiks sekvenēti, skaidroja Pavļuts, piebilstot, ka šobrīd Latvijas sekvenēšanas jaudas ir lielākas nekā bija pavasarī.

"Jo ātrāk zināsim, kāda ir situācija, jo ātrāk pasaulē būs skaidrs, kādas ir šī vīrusa paveida īpatnības, un tad mēs varēsim definēt, kāda veida atbildes rīcības būs nepieciešamas, ja tādas būs nepieciešamas," norādīja Pavļuts.

Savukārt Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs uzsvēra, ka pret jebkuru vīrusa paveidu ir ļoti svarīgi ievērot pamatpasākumus – inficēta persona paliek mājās, ievēro stingru izolāciju, arī kontaktpersonas paliek mājās un ievēro mājas karantīnu. "Šādā veidā infekcija neizplatīsies ārpus konkrētas ģimenes," viņš sacīja.

Tāpat Perevoščikovs uzsvēra, ka testēšana ir ļoti būtiska, lai atrastu jaunus gadījumus un, pat nesagaidot, vai tas ir jaunais paveids vai delta paveids, tik un tā ir nepieciešams ievērot pamatpiesardzības pasākumus – izolāciju un mājas karantīnu.

Viņš arī atgādināja, ka ir svarīgi ievērot distancēšanos, lietot maskas, izvairīties no vietām, kur cilvēki drūzmējas, kas kopumā palīdz ierobežot ikviena vīrusa izplatību.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets otrdien atbalstīja priekšlikumu, ka personas pēc ieceļošanas Latvijā varēs brīvprātīgi veikt Covid-19 testu. Tādējādi jau ceturtdien, 2. decembrī, ierodoties Latvijā ar lidmašīnu visi ieceļotāji lidostā brīvprātīgi varēs veikt Covid-19 testu.

Otrdien valdībā izvērtās plašas diskusijas par Veselības ministrijas rosinātajiem grozījumiem rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, ar kuriem bija paredzēts noteikt, ka sākot jau ar ceturtdienu, 2. decembri, ieceļotājiem Latvijā būtu jāveic Covid-19 tests. Tomēr ministri vienojās pagaidām noteikt, ka ieceļotāji var testēties brīvprātīgi.

Grozījumu nepieciešamība tika pamatota ar faktu, ka pēdējo dienu laikā pasaulē un arī Eiropas valstīs pakāpeniski izplatās jaunais SARS-CoV-2 vīrusa paveids omikrons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!