Foto: DELFI

Lai novērstu Eiropas Komisijas (EK) norādītos trūkumus attiecībā uz Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansēto ceļu kvalitāti Latvijā, valdība otrdien lēma ceļu uzturēšanai šogad pārdalīt 327 300 latu. Par nākamgad nepieciešamajiem 5,85 miljoniem latu būs jālemj, strādājot pie 2013.gada valsts budžeta, portālu "Delfi" informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Ministrijā norāda, ka otrdien valdībā atbalstītais priekšlikums ietver divas daļas - autoceļu ikdienas uzturēšanu 2012.gadā, kā arī periodisku segumu atjaunošanu 2013.gadā. Tas nepieciešams, lai novērstu EK vēstulē norādītos trūkumus attiecībā uz ES fondu ietvaros rekonstruētajiem un izbūvētajiem autoceļu posmiem, kā arī uzturētu tos kārtībā.

Paredzēto pasākumu īstenošanai 2012.gadā nepieciešami 327 300 latu, kas tiks pārdalīti no valsts budžetā šajā gadā paredzētajiem līdzekļiem valsts autoceļu uzturēšanai. SM norādīja, ka nav iespējams pateikt, kam attiecīgi finansējums pēc tā pārdales samazināsies.

"Minētais finansējums tiks pārdalīts no valsts budžeta apakšprogrammas "Valsts autoceļu pārvaldīšana, uzturēšana un atjaunošana" līdzekļiem. Līdz ar to tieši par šādu summu tiks samazināti pārējo valsts autoceļu uzturēšanai paredzētie līdzekļi, kas nozīmē, ka rudenī mazāk tiks lāpītas bedrītes vai ziemā - mazāk kaisīti ceļi. Taču, uz ko tieši būs jāietaupa, to varēs pateikt tikai rudens/ziemas sezonā," skaidro SM.

Savukārt nākamgad ceļu sakārtošanai valsts budžeta apakšprogrammā "Valsts autoceļu pārvaldīšana, uzturēšana un atjaunošana" jāieplāno 5,85 miljoni latu – par šo līdzekļu piešķiršanu jālemj, gatavojot 2013.gada budžetu, norāda SM.

Turpmāk plāns ar ES līdzfinansējumu sakārtoto valsts galveno un reģionālo autoceļu ikdienas uzturēšanai un periodiskai seguma atjaunošanai tiks izstrādāts ik gadu, akcentē SM.

SM pagājušajā nedēļā valdībā iesniedza informatīvo ziņojumu par pasākumiem ES līdzfinansēto autoceļu būvniecības kvalitātes nodrošināšanai. Ziņojumā ir iekļauti konkrēti pasākumi ceļu projektēšanas, būvniecības, būvuzraudzības, kontroles, kā arī uzturēšanas un ekspluatācijas jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!