Foto: LETA

Trešdien, 17. februārī, Satversmes tiesa (ST) ierosinājusi lietu par ierobežojumu vairāku iestāžu amatpersonām ar speciālo dienesta pakāpi saņemt piemaksu par darbu svētku dienās, portālu "Delfi" informēja ST pārstāve Zanda Meinarte.

Lieta ST sākta pēc Administratīvās rajona tiesas pieteikuma, kuras tiesvedībā ir administratīvā lieta, kas ierosināta pēc Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) amatpersonas ar speciālo dienesta pakāpi pieteikuma par nesaņemtās piemaksas par darbu svētku dienās 100% apmērā atlīdzināšanu.

ST vērtēs Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 14. panta sesto daļu, kas noteic, ka amatpersonas (darbinieki), izņemot karavīrus un Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un IeVP amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm, saņem piemaksu par virsstundu darbu vai darbu svētku dienās 100 procentu apmērā no tām noteiktās stundas algas likmes, vai arī tām kompensē virsstundu darbu, piešķirot apmaksātu atpūtas laiku atbilstoši nostrādāto virsstundu skaitam citā nedēļas dienā.

No pieteikuma, ko Administratīvā rajona tiesa iesniegusi ST izriet, ka apstrīdētā norma ir piemērojama tiesas procesā un tā ierobežo amatpersonas ar speciālo dienesta pakāpi tiesības uz šādu atlīdzību par darbu svētku dienās, papildināja ST pārstāve.

Pieteikuma iesniedzēja uzskata, ka apstrīdētā norma neatbilst Satversmes 91. un 107. pantam, kas noteic, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā un cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas, kā arī paredz tiesības ikvienam darbiniekam saņemt veiktajam darbam atbilstošu samaksu, tiesības uz iknedēļas brīvdienām un ikgadēju apmaksātu atvaļinājumu.

IeVP Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersona ar speciālo dienesta pakāpi atrodoties vienādos un salīdzināmos apstākļos ar citiem apstrīdētās normas subjektiem, kā arī personām, kuras ir nodarbinātas uz darba līguma pamata.

Apstrīdētajā normā noteiktajai atšķirīgajai attieksmei pret amatpersonu ar speciālo dienesta pakāpi neesot leģitīma mērķa. Tāpat leģitīma mērķa neesot arī ar šo normu noteiktajam personas Satversmes 107. pantā ietverto pamattiesību ierobežojumam.

ST ierosinājusi lietu par Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 14. panta sestās daļas atbilstību Satversmes 91. un 107. pantam un uzaicinājusi Saeimu līdz šā gada 19. aprīlim iesniegt tiesai atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Jau ziņots, ka 22. janvārī, Valmieras Administratīvā rajona tiesa ST iesniedza pieteikumu par Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 14. panta sestās daļas, ciktāl tā ierobežo amatpersonu tiesības saņemt atbilstošu atlīdzību par darbu svētku dienās, atbilstību Satversmei.

Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrība (LIDA) pagājušajā gadā sava biedra vārdā vērsās tiesā ar prasību par mantiskā zaudējuma, nesaņemtās darba piemaksas par darbu svētku dienās 100 procentu apmērā, atlīdzināšanu.

Pēc pieteicēja prasības izskatīšanas tiesa nolēma vērsties pie ST ar prasību izvērtēt likuma normas, kas liedz Iekšlietu ministrijas (IeM) sistēmas iestāžu un IeVP amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm saņemt piemaksu par darbu svētku dienās, atbilstību Satversmei.

Savukārt tiesvedība LIDA iesniegto prasības lietā apturēta līdz ST sprieduma spēkā stāšanās brīdim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!