Foto: DELFI
Pēc mājsēdes jeb, sākot ar 15. novembri, izglītība tiks organizēta klātienē, tomēr joprojām nav skaidrs, kādi ierobežojumi skars tirdzniecības nozari, pirmdien preses konferencē pavēstīja koalīcijas pārstāvji.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pavēstīja, ka valdība otrdien plāno skatīt jautājumu par to, kā tiks organizēta dzīve epidemioloģiski drošā jeb "zaļajā režīmā" pēc mājsēdes jeb, sākot ar 15. novembri.

Premjers informēja, ka pēc mājsēdes lielākas iespējas saņemt pakalpojumus būs pret Covid-19 vakcinētajiem, bet konkrētus priekšlikumus patlaban vēl izstrādā Operatīvā vadības grupa. Viņš gan atzina, ka jaunās prasības pēc mājsēdes attieksies uz visu Latviju vienādi.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Mužniece (JKP) stāstīja, ka valdībai, domājot par dzīvi pēc mājsēdes, ir jārīkojas konsekventi un jāpieturas pie iepriekš dotā solījuma, ka skolēni varēs mācīties klātienē.

"Izglītība valstī ir stratēģiski svarīgs pakalpojums, tāpēc prieks, ka skolēni un studenti varēs atgriezties klātienes mācībās un studijās. Arī turpmāk izglītībā paliks prasība par distanci, higiēnu, vēdināšanu un papildus runājam par paštestu paplašināšanu vakcinētiem skolēniem un pedagogiem, ko varētu nodrošināt novembra beigās vai decembra sākumā," sacīja ministre.

Muižniece arī pieļāva, ka pēc mājsēdes skolēni varētu pamazām atgriezties pie interešu izglītības nodarbībām, kā arī varētu tikt ieviests pilotprojekts sporta nodarbībām iekštelpās.

Savukārt ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) informēja, ka līdz šim ir panākta vienošanās par lielāku brīvību ielu tirdzniecības organizēšanā, kas svētku laikā ir sevišķi svarīgi amatniekiem un mājražotājiem. Tajā pašā laikā eksperti joprojām diskutē par to, kādā veidā pēc mājsēdes organizēt tirdzniecību.

Ministrs informēja par Ekonomikas ministrijas aicinājumu tirdzniecības vietām atļaut strādāt "zaļajā režīmā" neatkarīgi no nedēļas dienas. Savukārt Vitenberga pārstāvētais politiskais spēks aicina rast iespēju sabiedriskajā ēdināšanā atļaut pie viena galdiņa atrasties daudzbērnu ģimenei. Viņš paskaidroja, ka šobrīd tiek diskutēts par iespēju atļaut pie viena galdiņa atrasties četrām personām, tādējādi izslēdzot, piemēram, daudzbērnu ģimenei iespēju atrasties pie viena galdiņa.

Vitenbergs arī norādīja uz uzņēmēju pausto satraukumu par vakcinētiem darbiniekiem, kuri ir atzīti par kontaktpersonām. "Šādu personu ir aizvien vairāk – ja cehā kāds saslimst, tad pārējie kļūst par kontaktpersonām, un darbs tiek ierobežots," klāstīja ministrs, piebilstot, ka eksperti patlaban apspriež iespēju tomēr atļaut strādāt arī vakcinētām kontaktpersonām, ja tās uzrāda negatīvu Covid-19 testu.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Ministru kabinets diskutēja par Operatīvās vadības grupas priekšlikumiem dzīvei pēc mājsēdes, pamatā piedāvājot paplašināt tā dēvēto "zaļo režīmu" jeb pasākumus un pakalpojumus, kas būtu pieejami pret Covid-19 vakcinētajiem vai šo slimību pārslimojušajiem. Vienlaikus piedāvāts saglabāt atsevišķus ierobežojumus visiem iedzīvotājiem, ar kuriem iecerēts mazināt pulcēšanās iespējas.

Jau ziņots, ka Covid-19 izplatības ierobežošanai un slimnīcu atslogošanai Latvijā no 21. oktobra līdz 15. novembrim ieviesti stingrāki epidemioloģiskās drošības pasākumi jeb mājsēde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!