Foto: Shutterstock

Sākot ar 12. aprīli plānots uzsākt personu, kuras vecākas par 60 gadiem un pedagogu vakcināciju pret Covid-19, valdības sēdē ceturtdien, 1. aprīlī, sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Kā sacīja Pavļuts, pirmie tiktu vakcinēti pirmsskolas, speciālās izglītības iestāžu un 1.-6. klašu pedagogi un darbinieki, kas, veicot darba pienākumus, nonāk ciešā saskarē ar bērniem.

Viņš uzsvēra, ka šobrīd svarīgi pieteikties vakcinācijai vietnē "manavakcina.lv", pa tālruni 8989 vai pie sava ģimenes ārsta arī nākamo prioritāro grupu iedzīvotājiem.

Tāpat viņš akcentēja, ka ikvienas nākamās vakcinējamo grupas atvēršana iepriekš tiks atsevišķi izziņota.

Plānots, ka par tiem izglītības iestāžu darbiniekiem, kuri ir ceturtajā prioritāri vakcinējamo personu grupā, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) atsūta prioritāro grupu sarakstu Veselības ministrijai (VM) līdz 9. aprīlim. Šie saraksti tiek manuāli salīdzināti pret "manavakcina.lv" un 8989 sarakstiem.

Par tiem, kuri ir piektajā prioritāri vakcinējamo grupā Nacionālais veselības dienests (NVD) nosūta ziņu IZM par nepieciešamību veidot sarakstu, IZM to izveido un līdz 26. aprīlim nosūta NVD, ko tālāk augšupielādē kopējā sistēmā.

Tāpat Pavļuts sacīja, ka ir plānota arī iespēja pedagogu kolektīviem pieteikties pie tuvākā vakcinētāja un pieteikties vakcinācijai. Tas būtu iespējams no 19. aprīļa.

Ar 6. aprīli plānots sākt vakcinēt personas, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā ar bērniem, kuriem ir noteiktas hroniskas un imūnsupresējošas slimības, kā arī personas, kuras mājās aprūpē smagi slimas personas, sacīja Pavļuts.

Jau ziņots, ka paralēli medicīnas iestādēm un ģimenes ārstiem, no ceturtdienas, 1. aprīļa, darbu uzsākt gatavi arī lielie vakcinācijas centri.

Paralēli tam tika atklāta arī Veselības ministrijas rīkota kampaņa "2 miljoni iemeslu vakcinēties". Kampaņa ir turpinājums līdz šim veiktajām sabiedrības informēšanas iniciatīvām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!