Foto: Foto: Aleksandrs Lebeds
Paralēli medicīnas iestādēm un ģimenes ārstiem, no ceturtdienas, 1. aprīļa, darbu uzsākt gatavi arī lielie vakcinācijas centri. Lai informētu par paveikto šajā jomā tika rīkota preses konference, kurai bija iespējams sekot līdzi arī portālā "Delfi".

Paralēli tam tika atklāta arī Veselības ministrijas rīkota kampaņa "2 miljoni iemeslu vakcinēties". Kampaņa ir turpinājums līdz šim veiktajām sabiedrības informēšanas iniciatīvām.

Preses konferencē piedalījās Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) un Vakcinācijas projekta vadītāja Eva Juhņēviča. Tāpat tajā piedalījās to pilsētu un pašvaldību, kurās darbosies B jeb otrā līmeņa vakcinācijas centri, vadības pārstāvji.

Pavļuts norādīja, ka vakcinācijas projekta uzsākšanas fāzē tika risinātas dažādas problēmas. Gatavojoties brīvprātīgai masveida vakcinācijai, bija trīs lieli jautājumi – kā organizēt šo milzīgo procesu, kad būs pietiekami daudz vakcīnu un kad cilvēki būs gatavi vakcinēties. Pirmie divi jautājumi nu ir atbildēti – Ķīpsalas izstāžu zālē gaidīti mediķi un vakcinēties gribētāji, savukārt vakcīnas ir piegādātas vairāk nekā līdz šim un arī vēlāk to būs gana, norādīja Pavļuts.

Pavļuts mudināja tos iedzīvotājus, kas to vēl nav izdarījuši, pieteikties rindā uz vakcīnu, zvanot pa tālruni 8989, aizpildot pieteikumu vietnē "manavakcina.lv" vai piesakoties pie sava ģimenes ārsta. "Piesakieties, lai mēs visi varam atgriezties pie tādas dzīves, pēc kādas ilgojamies," mudināja ministrs.

Juhņēviča raksturoja vakcinācijas procesu, kā tas notiks Ķīpsalas izstāžu hallē, kur ierīkots viens no diviem lieliem masu vakcinācijas punktiem Rīgā. Jau vēstīts, ka otrs būs "Atta Centre".

Kad cilvēks ir saņēmis uzaicinājumu ierasties uz vakcināciju, ārā pie centra viņam tiek izmērīta temperatūra un tikai tad, ja tā ir atbilstoša, cilvēks var doties iekšā. Reģistrācijā tiek pārbaudīta viņa identifikācija, līdz ar to līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments – pase vai ID karte.

Pēc reģistrācijas cilvēks dodas uz pirmsvakcinācijas konsultāciju, kur atbild uz ārsta jautājumiem par veselības stāvokli. Dodoties tālāk, viņam būs jāuzgaida pie vakcinācijas kabineta, jo tur ienākt drīkst tikai ar uzaicinājumu, norādīja Juhņēviča. Pēc vakcinācijas 15 minūtes būs jāuzkavējas pēcvakcinācijas zonā, lai novērotu savu pašsajūtu. Ja gadīsies kādi sarežģījumi, turpat būs ārsti, kas sniegs palīdzību, ja tāda būs nepieciešama.

Pēc vakcinācijas cilvēkam izsniedz kartīti, uz kuras norādīts datums, kad jāierodas uz otro poti. Tai atkārtota pieteikšanās pa tālruni 8989, vietnē "manavakcina.lv" vai pie ģimenes ārsta vairs nav nepieciešama.

Preses konferencē par gatavību vakcinēt cilvēkus reģionos informēja arī desmit pašvaldību, kur ierīkoti B jeb otrā līmeņa vakcinācijas centri, vadības pārstāvji. Lielākā daļa no reģionos esošajiem vakcinācijas centriem darbu uzsāks sestdien, 3. aprīlī.

Cēsīs masveida vakcinācijas centrs ierīkots bijušajā veikalā, Bērzaines iela 2a, kas vakcināciju uzsāks svētdien, 4. aprīlī. Kā norādīja Cēsu pilsētas mērs Jānis Rozenbergs (V), šāda vieta izvēlēta, jo, ja gadījumā epidemioloģiskās situācijas dēļ ir iespējams atvērt sporta vai kultūras namu, tad vakcinācijas procesu tas neietekmē.

Daugavpilī iekārtoti divi masu vakcinācijas centri – Daugavpils Kultūras pils sporta zālē un tuvākajā laikā durvis vērs arī skolas sporta zāle Parādes ielā 7.

Ventspilī masu vakcinācijas punkts ierīkots sporta namā "Centrs" un tajā jau notikusi pirmā vakcinācija – 30. martā centrā notika pilotprojekts. Savukārt Liepājā cilvēkus vakcinēs Olimpiskajā centrā.

Jēkabpilī liels vakcinācijas punkts ierīkots Sporta hallē un pašvaldības pārstāvji norādīja, ka nepieciešamības gadījumā vakcinācijas jaudu var palielināt pa 30%.

Jelgavas masu vakcinācijas centrs Zemgales olimpiskajā centrā ir gatavs 5000 vakcinācijas epizodēm nedēļām. Plānots, ka pirmos cilvēkus centrā vakcinēs sestdien, 3. aprīlī.

Jūrmalā masu vakcinācijas centram pielāgota Jūrmalas pilsētas sporta skola. Tajā plānots sasniegt 5000 vakcināciju nedēļā.

Jau vēstīts, ka Rīgā vakcinācijas centrs ierīkots Rīgas Centrāltirgū, kur vakcināciju plānots uzsākt 3. aprīlī. Paralēli arī citās vietās tiek ierīkoti citi vakcinācijas centri un teltis, norādīja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP).

Savukārt Rēzeknē masu vakcinācijas centrs ierīkots Latgales vēstniecībā "Gors" un pirmā vakcinācijas izmēģinājuma diena būs 3. aprīlis. Pilsēta ir gatava vakcinēt 3000 cilvēku nedēļā.

Kā norādīja Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs (S), cilvēku vēlme vakcinēties pagaidām ir zema. "Vienas dienas laikā varam savakcinēt visus, kas rindā ir pieteikušies," minēja mērs. Tāpat viņš norādīja, ka cilvēki vēlas izvēlēties, kādu no Latvijā kopumā trim pieejamām vakcīnām viņi vēlas saņemt.

Savukārt Valmierā vakcinācijas centrs ierīkots Kultūras centrā, kur plānots vakcinēt līdz 500 iedzīvotāju dienā, bet līdz 3000 cilvēku nedēļā. Vakcinācijas centra pirmā darba diena būs 3. aprīlis.

Kā minēja Pavļuts, drīzumā gatava būs arī vakcinācijas informācijas sistēma, kur iedzīvotāji varēs pieteikties uz vakcināciju konkrētā vietā.

Jau vēstīts, ka pēdējās dienās lielie vakcinācijas centri vairākās pilsētās ir paziņojuši par gatavību veikt cilvēku potēšanu pret Covid-19.

Pirmais vakcinācijas centrs, kas eksperimentālā kārtā uzsāka darbu, bija Ventspilī, kur pirmajā dienā tika sapotēti gandrīz visi rindā reģistrētie cilvēki.

Tā mērķis bija pārbaudīt masu vakcinācijas procesu darbībā, lai iegūtās atziņas noderētu arī pārējiem 22 liela mēroga vakcinācijas punktiem visā Latvijā, kas gatavi sākt pilnvērtīgu iedzīvotāju vakcinācijas procesu pret Covid-19, tiklīdz Latvijā būs saņemts atbilstošs vakcīnu daudzums.

Jau ziņots, ka Latvija otrdien un trešdien saņēmusi apjomīgas "Moderna" un "AstraZeneca" ("Vaxzevria") vakcīnu kravas. Paredzēts, ka tās līdz vakcinācijas punktiem tiks izvadātas līdz piektdienai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!