Foto: LETA

Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) dome sestdien pieņēma rezolūciju ar prasībām jaunajai Saeimai un valdībai, kurā aicina valdību pārskatīt pensiju aprēķinu kārtību, samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) pārtikas precēm, medikamentiem un komunālajiem pakalpojumiem, kā arī atcelt nekustamā īpašuma nodokli pensionāra vienīgajam mājoklim.

LPF domes sēdē, kurā bija pulcējušies seniori no visas Latvijas, tika pausta nostāja, ka viens no galvenajiem jaunās Saeimas uzdevumiem būtu panākt sociālā budžeta papildināšanu, lai kardināli palielinātu pensijas. Pensionāri aicina valdību veicināt jaunu darba vietu rašanos, darbspējīgo iedzīvotāju atgriešanu Latvijā un ēnu ekonomikas izskaušanu.

Seniori pauž neapmierinātību arī "neobjektīvo pensiju aprēķinu". Kā norādīja LPF pārstāvji, patlaban pastāvošā pensiju indeksācijas aprēķina sistēma esot negodīga pret mazāko pensiju saņēmējiem. Seniori uzskata, ka indeksācijas rezultātā piemaksai naudas izteiksmē visiem sirmgalvjiem vajadzētu būt vienādai. Tāpat tika uzsvērts, ka arī citu piemaksu pie pensijas aprēķinu sistēma nav vienlīdzīga pret visiem.

Seniori nav apmierināti ar valsts birokrātisko pārvaldes aparātu, kas esot pārāk liels. Rezolūcijā pensionāri pieprasa samazināt valsts pārvaldes darbinieku skaitu proporcionāli aizbraukušo iedzīvotāju skaitam jeb aptuveni par trešdaļu. Viņi norāda, ka tieši "arvien augošais valsts ierēdņu skaits" prasa lielus valsts resursus.

Seniori aicina Saeimu izdarīt arī izmaiņas likumdošanā, lai atvieglotu dažādu nodokļu slogu. Pensionāri norāda, ka nepieciešams samazināt PVN veselīgai pārtikai, medikamentiem, komunālajiem maksājumiem un citiem tēriņiem. Tāpat rezolūcijā Saeimai LPF aicina atcelt nekustamā īpašuma nodokli noteikta lieluma vienīgajam mājoklim.

Seniori ir sašutuši arī par nepieejamo veselības aprūpes sistēmu un medikamentiem. LPF aicina valdību neatliekami veidot pensionāru valsts veselības apdrošināšanas sistēmu. Seniori vienbalsīgi pieprasa valstij neaiztikt Pensiju fondu un neizmantot uzkrājumus valsts parādu segšanai.

Šodien sēdē pieņemtā rezolūcija tiks nosūtīta valdību veidojošajām jaunajām partijām un prezidentam. Latvijas Pensionāru federācijas vadītājs Andris Siliņš ir ievēlēts saeimā no Zaļo un zemnieku savienības, kas ir iekļāvusies jaunajā valdošajā koalīcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!