Foto: LETA

Pērn disciplināri sodīti 17 prokurori, divi no tiem pazemināti amatos, atskatoties uz aizvadīto gadu, trešdien informēja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Pērn sodīto prokuroru ir krietni vairāk nekā 2010.gadā, kad sodīti 11 apsūdzētāji.

Pieci no sodītajiem saņēmuši piezīmi, septiņi – rājienu. 2010.gadā šādi sodīti attiecīgi seši un trīs valsts apsūdzības uzturētāji. Uz pusgadu par 20% mēnešalgas samazinātas trim prokuroriem, bet divi pazemināti amatos.

Starp disciplināri sodītajiem prokuroriem bijuši trīs līmeņu apsūdzētāji – divi no Ģenerālprokuratūras, četri no tiesu apgabalu prokuratūras un 11 no rajonu līmeņu prokuratūrām.

Kalnmeiers žurnālistiem pastāstīja, ka viens no prokuroriem, kurš pazemināts amatā, pērn pieņēmis lēmumu atdot īpašniekam divus gadus par kontrabandu uzskatītu 12 miljonu cigarešu kravu. Šo lēmumu prokuratūra vēlāk atcēla. TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš ziņoja, ka lēmumu īpašniekam atdot 12 miljonus kontrabandas cigarešu kravu pieņēmusi Muitas lietu prokuratūras virsprokurore Daiga Kreca. Savukārt otrs amatā pazeminātais prokurors sistemātiski nepildījis pienākumus.

Jau ziņots, ka 2009.gada Ziemassvētkos VID izmeklētāji un muitnieki atklāja tā gada lielāko cigarešu kontrabandu – 12 miljonus "Jing Ling" markas cigarešu. Cigarešu īpašnieks ir kāda Skotijas ofšorā reģistrētā firma "Dual Agency L.P.", kuru pārstāvošais advokāts Guntars Antoms iesniegumā prokuratūrai lūdzis cigaretes atdot. Lietu uzraugošais prokurors Gints Voicehovičs lūgumu noraidīja, bet advokāts to pārsūdzēja iestādes virsprokurorei Krecu. Dienu pirms Muitas lietu prokuratūras likvidēšanas virsprokurore nolēmusi, ka krava mēneša laikā jāatdod tās īpašniekam. Prokurore secinājusi, ka kravas īpašnieks ir pierādījis tās legālo izcelsmi un to, ka tā nav paredzēta realizēšanai Latvijā, turklāt kravas ilgstoša glabāšana rada zaudējumus valstij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!