Foto: PantherMedia/Scanpix

Pērn nedaudz sarucis praktiski veselo jaundzimušo skaits un tas bijis 63,3% no visiem jaundzimušajiem, liecina Labklājības ministrijas (LM) sagatavotais pārskats par bērnu stāvokli Latvijā 2014. gadā.

Salīdzinot ar 2013. gadu, praktiski veselo jaundzimušo bērnu īpatsvars pērn samazinājies par 0,4%. Tomēr kopumā pēdējo gadu laikā situācija uzlabojas, ņemot vērā, ka, piemēram, 2008.gadā šādu bērnu bija vien 58,7%, bet 2012.gadā - 60%, kas liecina, ka vērojama neliela hroniski slimo jaundzimušo īpatsvara mazināšanās.

Viena gada vecumā tikai 64,3% bērnu ir praktiski veseli. Vēlākās vecuma grupās veselo bērnu īpatsvars ir vēl mazāks, proti, 15-17 gadu vecumā veseli ir tikai 58,2% bērnu. LM speciālisti pieļauj, ka uzlabojušās vecāku zināšanas par zīdaiņa kopšanu, kā arī zīdaiņu aprūpes kvalitāte, savukārt tālākā dzīves posmā veselību negatīvi ietekmē dažādi faktori, tostarp dzīvesveids.

Kā biežākie veselības traucējumi profilaktiskajās apskatēs pusaudžiem ir konstatēti dažādi stājas traucējumi - aptuveni 15% jauniešu. Otra biežāk konstatētā problēma ir pavājināta redze - 14% jauniešu.

Šiem rādītājiem vērojama pieauguma tendence, kas varētu būt skaidrojams ar mazkustīgu dzīvesveidu, ilgstošu laika pavadīšanu pie datora un televizora, viedtālruņa lietošanu un citiem iemesliem. Tāpat liela daļa no pusaudžu gados atzīmētajām veselības problēmām tiek konstatētas jau 1. klasē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!