Foto: DELFI
Jaunā Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) trešdien, 30. janvārī, sarunā ar medijiem apgalvoja, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) veicis pārbaudi viņas vīra uzņēmumā SIA "Monēta" pēc saņemtajām sūdzībām par aplokšņu algu maksāšanu, un tās nav apstiprinājušās. Tomēr VID pārstāvji rakstiskā atbildē TV3 uzsver, ka nekādas pārbaudes minētajā uzņēmumā vēl nemaz nav veiktas.

"Delfi TV ar Jāni Domburu" jau pirms Petravičas nonākšanas amatā vēstīja, ka VID saņēmis ziņojumus par nodokļu pārkāpumiem SIA "Monēta". Šīs kompānijas veikto sociālo iemaksu par darbiniekiem summa, izdalot uz strādājošo skaitu, atbilst minimālās algas apjomam. Pati Petraviča anonīmos ziņotājus, kuri apgalvo, ka uzņēmumā tiek maksātas aplokšņu algas, sauca par nelabvēļiem. Petraviča pirms došanās politikā bija SIA "Monēta" finanšu vadītāja.

TV3 uzrunāja ministri trešdien, 30. janvārī, pirms "KPV LV" frakcijas sēdes, jautājot, kas notiek ar šo SIA "Monēta" "aplokšņu algu" lietu. Petraviča pārliecinoši atbildēja, ka pārbaudes veiktas un nekas nelikumīgs neesot atklāts.

"VID ir veicis pārbaudi saistībā ar it kā anonīmo sūdzību. Viņi ir izpratuši situāciju, uzdevuši jautājumus, saņēmuši atbildes," sarunā ar žurnālistiem sacīja Petraviča. Viņa apgalvo – pārbaude veikta pirms aptuveni diviem mēnešiem.

Tikmēr VID rakstiskā atbildē TV3 pauž, ka nekādas pārbaudes minētajā uzņēmumā vēl nemaz nav veiktas.

"Pērnā gada rudenī VID ir saņēmis anonīmus ziņojumus par iespējamiem pārkāpumiem nodokļu jomā jūsu minētajā uzņēmumā. Saņemot šādas sūdzības, VID tās izvērtē kopsakarā ar VID rīcībā jau esošo informāciju par konkrēto nodokļu maksātāju. Jūsu minētajā uzņēmumā pašlaik vēl nodokļu kontroles pasākumi nav veikti," teikts VID rakstiskajā atbildē.

"Delfi" jau iepriekš vēstīja, ka SIA "Monēta" saimnieko piecos veikalos Saldus novadā: Ezerē, Jaunaucē, Rubā, Vadakstē un Kursīšos. Raidījuma "Delfi TV ar Jāni Domburu" laikā tobrīd potenciālā labklājības ministre norādīja, ka lauku veikalos darba laiks ir no 9.00 līdz 18.00 un, ņemot vērā faktu, ka lauki izmirst, šo veikalu uzturēšana uzskatāma par sociālo darbu vai labdarību no Petraviču ģimenes puses.

No vairākiem savstarpēji nesaistītiem avotiem "Delfi" rīcībā bija nonākusi informācija, ka veikalu darbinieki, daļu atalgojuma ilgstoši saņēmuši kā "aplokšņu algu" līdzās darba līgumos fiksētajām summām. Tāpat "Delfi" redakcijas rīcībā ir arī apliecinājums, ka Petraviča savulaik personiski "instruējusi", ka gadījumos, ja par šo jautājumu interesēsies Valsts ieņēmumu dienests(VID), darbiniekiem ir jāmelo, ka strādā mazāk stundu, nekā patiesībā.

Arī Valsts darba inspekcija (VDI) portālam "Delfi" apliecināja, ka uzņēmumā SIA "Monēta" jau agrāk ir konstatēti vairāki pārkāpumi. 2010. gadā SIA "Monēta" piederošajā "Elvi" franšīzes veikalā Kursīšu pagastā pārkāpumu sarakstā ir bijis pārkāpums saistībā ar Darba likumā noteiktajiem nosacījumiem par summēto darba laiku, kā arī trīs dažādu Ministru kabineta noteikumu pārkāpumi — par obligāto veselības pārbaudi, darba vides iekšējās uzraudzības veikšanas kārtības neievērošanu, kā arī par apmācību darba aizsardzības jautājumos. Pēc fiksētajiem pārkāpumiem inspekcija izdeva rīkojumu, kurā uzdeva pārkāpumus novērst.

Publiski pieejamais gada pārskats liecina — SIA "Monēta" 2017. gadu noslēdza ar nepilnu 61 tūkstoti peļņu. Tāpat uzņēmuma bilancē redzams, ka iepriekšējo gadu nesadalītā peļņa uz 2017. gada beigām bija 637 131 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!