Foto: AP/Scanpix/LETA

Augusts jau pāri pusei un rudens nepielūdzami tuvojas, līdz ar to arvien aktuālāks kļūst jautājums, kā un ar ko vakcinēsimies pret Covid-19 izraisošo vīrusu, kas nekur nebūs pazudis arī turpmāk – tikai vairāk iekļāvies mūsu ikdienas dzīvē. Veselības ministrijā (VM) sola, ka plašāka sabiedrības aicināšana vakcinēties tiks uzsākta septembrī.

Rudens sākumā arī gaidāmi jaunumi par omikrona paveidam pielāgotajām vakcīnām, kuru saņemšanai ir pieteikusies arī Latvija, portālam "Delfi" skaidroja VM pārstāvis Oskars Šneiders. Viņš teica, ka sabiedrības vakcināciju šoruden plānos un uzraudzīs Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), bet Nacionālais veselības dienests (NVD) nodrošinās vakcīnu iegādi un līgumu slēgšanu ar vakcinācijas iestādēm.

Vakcinācijas nodrošināšanā pamatā iesaistīs ģimenes ārstus, bet nepieciešamības gadījumā tiks piesaistīti arī citi veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēji, piemēram, izbraukuma vakcinācijai, skaidroja Šneiders.

Foto: LETA

NVD un SPKC kopā ar atbildīgajām ministrijām ir veicis sagatavošanās darbus, lai savlaicīgi uzsāktu vakcinēt sociālās aprūpes centru (SAC) iemītniekus un ieslodzītos – slēgtos kolektīvus.

"Šobrīd atbildīgie dienesti monitorē epidemioloģisko situāciju augsta riska iestādēs un, konstatējot tur Covid-19 izplatības risku pieaugumu, rekomendēs uzsākt vakcināciju pēc iespējas ātrāk ar šobrīd pieejamajām oriģinālajām Covid-19 vakcīnām," uzsvēra Šneiders.

Jau visu vasaru tiek runāts, ka notiek darbs pie uzlabotu vakcīnu izveidošanas, kas būs pielāgotas omikrona paveidam. Ar to nodarbojas gan uzņēmums "Moderna", gan "Pfizer-BioNTech".

Kā norāda Šneiders, Latvija ir pieteikusies gan uz "Moderna", gan "Pfizer" pielāgotajām bivalentajām vakcīnām, tomēr pauž, ka detalizētāku informāciju būs iespējams sniegt pēc šo vakcīnu reģistrācijas, jo ražotāju darbs pie piegādēm norisināsies tikai pēc reģistrācijas posma. Tad arī zināsim, cik lielas un kad varētu būt šo vakcīnu piegādes Latvijai.

Covid-19 pote kļūs sezonāla

Kā norādīja Šneiders, līdz šī gada beigām plānots, ka Covid-19 vakcinācija tiek iekļauta kopējā vakcinācijas organizēšanas procesā.

Jau augusta sākumā Imunizācijas valsts padomē (IVP) skaidroja, ka rudens sezonā vakcinācijai pret Covid-19 jāpiemēro sezonālās balstvakcīnas princips. "Gluži kā tas daudzus gadus jau notiek ar gripas vakcīnu – katru sezonu saņemam vienu vīrusam pielāgotu vakcīnas devu", pēc IVP sēdes sacīja padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska.

Foto: Shutterstock

Viņa arī uzsvēra, ka vairs nav aktuāli skaitīt, cik vakcīnu devas iepriekš ir saņemtas un cik reižu vīruss pārslimots – šoruden jāsaņem jauna vakcīnas deva. Pamatojoties uz šīm IVP rekomendācijām, arī Šneiders pauda, ka vairs netiek izdalīti atsevišķi vakcinācijas vai pārslimošanas fakti.

Šobrīd vakcinēties tiek aicināti cilvēki, kas nav uzsākuši primāro vakcināciju un nav vēl veikuši pirmo balstvakcīnu. Savukārt otro balstvakcīnu tiek aicināti saņemt imūnsupresētie pacienti (cilvēki ar ļoti būtiski novājinātu imūno sistēmu) no 12 gadu vecuma, kā arī cilvēki vecuma grupā 65+ ar kādu no jau reģistrētajām mRNS tehnoloģijas vakcīnām.

Pabeigts primārās vakcinācijas kurss un veikta balstvakcinācija pasargā no smagas Covid-19 formas saslimšanas gadījumā, atkārtoti uzsvēra ministrijā.

Foto: Shutterstock

Jau ziņots, ka šobrīd valstī trešo nedēļu pēc kārtas Covid-19 izplatībā vērojama stabilizācija, tomēr prognozes liecina, ka rudenī varētu būt gaidāms jauns inficēšanās pieaugums.

Ja vīrusa īpašības būtiski nemainīsies, iespēja, ka rudenī veselības nozare tiks pārslogota, nav nozīmīga, un epidēmijas kontrolei, visdrīzāk, pietiks ar pamata drošības pasākumiem – vēdināšanu, vajadzības gadījumā medicīnisko masku vai FFP2 respiratoru lietošanu sabiedriskās vietās, plašāku testēšanu, epidēmijas aktīvajā fāzē – attālināto darbu, ja iespējams, un retāku pulcēšanos, norādīja VM.

Tāpat nozares strādā pie risinājumiem, ko darīs, ja rudenī saslimstība strauji pieaugs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!