Foto: PantherMedia/Scanpix
Astoņas psihologu profesionālās organizācijas un vairāk nekā 400 psihologi vērsušies Saeimā, norādot uz trūkumiem jaunā Psihologu likuma projektā.

Latvijas Psihologu arodbiedrības padomnieks juridiskajos un sabiedrisko attiecību jautājumos Artūrs Caics portālu "Delfi" informēja, ka galvenie psihologu iebildumi ir saistīti ar nesamērīgām finansiālām un profesionālām prasībām.

"Ja Saeima atbalstīs šādu likumprojektu, ir jārēķinās ar to, ka profesiju pametīs vairāki simti psihologi, bet atlikušie psihologi paaugstinās pakalpojumu cenas," norāda Latvijas Psihologu arodbiedrības priekšsēdētājs Jānis Caics. Pēc viņa teiktā, strādāt par psihologu nebūs jēgas, jo izmaksas būs nesamērīgi lielas.

Psihologi iebilst pret piespiedu sertifikāciju un sadalīšanu pa jomām. "Likumprojekts paredz sertifikāciju sešās darbības jomās, bet nesniedz šo jomu definīcijas un kritērijus, pēc kuriem jomas būtu identificējamas un dalāmas. Tādam dalījumam nav pamatojuma psihologu profesionālajā darbībā un izglītības sistēmā," klāstīts vēstulē Saeimā.

Jomas pārstāvji uzskata, ka pakalpojumu saņēmējus var aizstāvēt, ieviešot psihologu reģistru un efektīvu sūdzību izskatīšanas mehānismu. Savukārt piespiedu sertifikācija un nesamērīgās finansiālās prasības radot bažas par šauras grupas ekonomiskām interesēm.

Psihologa darbs nav augsti apmaksāts,un daudzi psihologi ar esošo atalgojumu nespēs segt likumā paredzētās izmaksas, uzsvērts arodbiedrības vēstulē.

Saskaņā ar arodbiedrības vēstīto trūkumus topošajā likumprojektā saskata ne vien Latvijas, bet arī citu valstu psihologi. Piemēram, vācu profesors Markuss Štuks kritiski vērtē piespiedu sertifikāciju un papildu eksamināciju, ko plāno ieviest likumprojekts.

Šādas prasības nepastāv ne Vācijā, ne pārējās Eiropas valstīs, min Štuks. Tā kā profesors piedalās Latvijas psihologu apmācībā no 2010.gada, viņš ir iesniedzis Saeimā vēstuli, brīdinot, ka šāds likums padarīs turpmāko profesijas attīstību Latvijā par neiespējamu.

Vēstule ar psihologu iebildumiem iesniegta Saeimā.

Psihologu likuma projekts pašlaik Saeimā tiek skatīts otrajā lasījumā, un tam iesniegti 70 priekšlikumi.

Jau vēstīts, ka jaunais Psihologu likuma projekts regulē psihologu profesionālo darbību.

Likumprojekts nosaka tādas psihologu darbības jomas kā izglītības un skolu psiholoģija, darba un organizāciju psiholoģija, klīniskā un veselības psiholoģija, juridiskā psiholoģija, konsultatīvā psiholoģija un militārā psiholoģija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!