Foto: DELFI

Abi trešdienas vakarā Rīgas centrā notikušie piketi "pret obligātu vakcināciju pret Covid-19", kas atļauto 50 cilvēku vietā pulcēja vismaz 4000 cilvēku, noritējuši relatīvi mierīgi, uzskata Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks un Rīgas vicemērs Vilnis Ķirsis (JV).

"Kopumā viss bija relatīvi mierīgi, pret to situāciju, kāda tā būtu varējusi izvērsties ļaunākā scenārija gadījumā," Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Rīta panorāma" ceturtdien, 19. augustā, teica Ķirsis. Arī Ruks LTV atzina, ka "kopumā protesti aizvadīti mierīgi", taču piebilda, ka no Covid-19 risku aspekta gan viņš tajos "neko labu nesaskata".

Ķirsis uzteica gan Valsts policijas, gan Rīgas pašvaldības policijas darbu, sakot, ka tā profesionāli lokalizējusi atsevišķus huligānisma gadījumus un situāciju nav eskalējusi. Pamanītie pārkāpumi fiksēti tehniskajiem līdzekļiem. Viņš uzsvēra, ka pašvaldībai nav izvēles – atļaut vai neatļaut pasākumu – aizliegt to iespējams tikai tad, ja ir attiecīgi drošības iestāžu atzinumi.

Ķirša skatījumā, tā kā līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām palicis vēl gads, tad šobrīd "daži tipāži" ir "gatavi politisko kapitālu veidot uz cilvēku veselības un pat dzīvības rēķina". Rīgas vicemērs atgādināja, ka arī daudzi infektologi ir teikuši, ka nākamais Covid-19 vilnis būs tieši nevakcinēto vidū, turklāt vīrusa delta paveids, visticamāk, neies secen arī Latvijai.

Ķirša vērtējumā, trešdien notikušais ir "nežēlīgs politiskā kapitāla veidošanas veids", kas balstās cilvēku bailēs no nezināmā, bet notiek uz viņu veselības un dzīvības rēķina.

Kā ziņots, uz 18. augusta protesta pasākumu pie Rīgas pils mudināja ierasties Saeimas opozīcijas deputāts Aldis Gobzems (LuK), kurš šobrīd savu retoriku un politisko darbību pamatā balsta uz Covid-19 jautājumiem. Pasākumam vēlāk pievienojās arī topošās Aināra Šlesera partijas aktīvisti. Pašvaldībā bija saņemti divi pieteikumi par piketu rīkošanu.

VP priekšnieks LTV ceturtdien apliecināja, ka pieteikumus par piketu rīkošanu pašvaldībā bija iesnieguši citi cilvēki, nevis "šie te pazīstamie politiķi".

Pieteikumu iesniedzēji nav varējuši nodrošināt, ka pasākumā pulcējas atļautais cilvēku skaits līdz 50 cilvēkiem, kā arī to, ka tiek ievērots atļautais pasākuma laiks. Tā kā tas ir pārkāpums, tad pieteicēji tiks sodīti.

Ruks teica, ka "no redzamo politiķu puses" nav apdomīgi rīkot šādas akcijas, tostarp faktiski uzrunājot par "kaut kādām lietām, kas saistītas ar politiskiem jautājumiem un nākamo valdību, un tamlīdzīgi".

"Tur viennozīmīgi būs atbildība, ar to jārēķinās. Stāvoklis sabiedrībā neatbrīvo no atbildības," uzsvēra Ruks, piebilstot, ka "tas nozīmē, ka šie politiķi neuztver Covid-19 situāciju nopietni, atbildīgi, ja var aicināt cilvēkus pulcēties, drūzmēties šādā skaitā".

Šobrīd valstī ir atļauti piketi un gājieni, nevis sapulces, par kādu var uzskatīt trešdienas pievakarē notikušo sanākšanu pie Brīvības pieminekļa. Notikušo policija fiksējusi tehniskiem līdzekļiem un tas tiks izvērtēts. VP priekšnieks arī norādīja, ka ir "jāpadomā par veselības situāciju valstī, sabiedrības drošību".

Vaicāts, vai pašvaldība rīkojusies atbildīgi, atļaujot abus pieteiktos piketus, Ruks teica, ka "mēs dzīvojam demokrātiskā valstī un piketi nav aizliegti pavisam", taču ir jāievēro gan valdības noteikumos atļautais cilvēku skaits, gan pašvaldības noteiktie pasākuma norises laiki.

Kā bijis iespējams vērot, pasākums turpinājies vēl ilgi pēc atļautā laika, tā noslēgumā cilvēki bijuši jau stipri iereibuši, pie Ministru kabineta bijuši saasinājumi, fiziska konfrontācija, kā arī policijai veltīti neglaimojoši vārdi.

Policija šajā situācijā gan esot labi tikusi galā, atzina VP priekšnieks.

Kā ziņots, policijā saistībā ar piketos pieļautajiem pārkāpumiem sākti divi kriminālprocesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!