Foto: DELFI
Turot rokās plakātus ar aicinājumu Rīgas mēram Nilam Ušakovam (SC) atkāpties, otrdien vien daži aktīvisti piketā pie Rīgas domes prasīja viņa atstādināšanu. Pikets un Ušakova atbalstītāju pulcēšanās ritēja stundu, un ap pulksten 14 mierīgi noslēdzās.

Piketa pieteicējs, bijušais Rīgas domes deputāts Jānis Mārtiņš Skuja sanākušajiem žurnālistiem piketa sākumā sacīja, ka nav svarīgs cilvēku skaits, kas atnāk uz piketu, bet tas, ka cilvēki vispār ir ieradušies. Skuja uzsvēra, ka viņš ar domubiedriem vēlas parādīt mēram, ka nav tā, ka viņam ir tikai rīdzinieku atbalsts vien.

Skuja sacīja, ka tagad varot redzēt, cik īsti daudz ir Ušakova atbalstītāju, jo iepriekš viņa atbalstam bijuši piesaistīti "Rīgas satiksmes" darbinieki.

Savukārt juriste Ieva Brante, kura rokā turēja plakātu ar uzrakstu "Pārdodu e-talonos. Lēti. Nelikumīgi" un kas bija arī viens, kā arī vislielākais no kopumā  trim piketētāju darinātajiem plakātiem, žurnālistiem sacīja, ka pie Rīgas domes ieradusies, jo cilvēku dalījums "rīdziniekos un nerīdziniekos" ir nelikumīgs un viņa pret to arī protestē.

Kā novēroja portāls "Delfi", pāris minūtes pirms pieteiktā piketa sākuma laika Rātslaukumā bija pulcējušās aptuveni 10 krieviski runājošas kundzītes, kuras pauda atbalstu Ušakovam, sakot, ka viņš ļoti daudz darījis rīdzinieku labā - uzcēlis jaunas mājas, nodrošinājis bezmaksas transportu rīdziniekiem, kā arī līdzīgs skaits žurnālistu. Vēlāk Ušakova atbalstītāju skaits pieauga un pārsniedza viņa oponentu skaitu.

"Vārdu kauja" piketa laikā izcēlās arī starp Ušakova oponentiem un viņa atbalstītājiem.

Kāds kungs Ušakova oponentei pārmeta latviešu valodas nezināšanu, sakot, ka viņa iebraukusi Latvijā, dzīvo šeit, bet nerunā latviski. Savukārt sieviete pretī interesējās, kāpēc viņai jārunā latviski, ja viņu tāpat saprotot.

Aptuveni 30 minūtes pēc piketa sākuma atbalstītāji un oponenti paaugstināja balsis - sākās kliegšana un bija dzirdami saukļi "Nil, mēs par Tevi!" un "Ušakov atkāpies!".

Ušakova atbalstītājiem rokās bija arī divi plastmasas spaiņi, ko viņi dauzīja ar karotēm, bet Skujas domubiedri kliedza "Viena cena visiem!".

Gaisotne Rātslaukumā kļuva arvien sakaitētāka - Ušakova atbalstītāji sauca pieta rīkotājus par muļķiem, pārmetot viņiem, ka tie nestrādā darba laikā, bet gan piketē. Piketa rīkotāji pretī pārmeta Ušakova atbalstītājiem, ka tie "pārdevušies par e-talonu".

Pie piketētājiem bija iznākuši arī Rīgas domes opozīcijas deputāti Sarmīte Ēlerte un Olafs Pulks. Pulks žurnālistiem un piketētājim sacīja, ka Ušakovs sēdes laikā nekādu satraukumu par piketu neesot izrādījis. Pulks lēsa, ka arī šoreiz Ušakova atbalstītāji bijuši īpaši "saorganizēti".

Ja Ušakova atbalstītāji, pretēji Skujas organizētajiem oponentiem, savu piketu neesot pieteikuši, viņus vajadzētu sodīt, pauda Pulks.

Rīgas domē portāls "Delfi" noskaidroja, ka oficiāli ir pieteicis piketu tikai Skuja, taču to, vai Ušakova atbalstītāju sanākšana ir vai nav pikets, un, vai sanākšana bijusi sankcionēta vai nē, būs jāizvērtē pašvaldības policijai, kura esot piketā uz vietas.

Domē pieļāva, ka tad, ja cilvēki vienkārši stāvot, nesakot uzrunas un viņi esot bez plakātiem, tad tas varētu arī nebūt pikets likuma izpratnē. 

Uz vietas dežurēja četri pašvaldības policisti, novēroja portāls "Delfi". Viņi ar žurnālistiem nerunāja.

Vienīgais lielāka izmēra plakāts ap pulksten 14 tika sarullēts, un Skujas organizētie piketētāji atstāja Rātslaukumu, solot nepadoties.

Vasarā, kad laiks kļūšot siltāks, viņi piketēšot par Ušakova atstādināšanu vēlreiz.



Jau vēstīts, ka Skuja bija iniciators arī 3.decembra piketam, kas notika neilgi pēc 21.novembrī Zolitūdē notikušās traģēdijas, kur, sabrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, zem gruvešiem gāja bojā 54 cilvēki.

Pēc šī piketa pieteikšanas turpat Rātslaukumā pieteicās piketēt arī Ušakova atbalstītāji, kuri Rātslaukumā ieradās pusstundu ātrāk, bija lielākā skaitā un skaļāki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!