Foto: AFP/Scanpix
Pirmo reizi pēdējo vismaz desmit gadu laikā Latvijā lems par atļauju roņu medīšanai, svētdien vēstī raidījums "LNT Ziņas sešos".

Patlaban Latvijā roņi ir īpaši aizsargājami, bet izņēmuma gadījumos Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) var izsniegt atļauju aizsargājamu sugu medīšanai. Pagājušā nedēļā no kādas zvejnieku sabiedrības pārvalde ir saņēmusi lūgumu atļaut roņu medības. Carnikavas novadā iecerēts nomedīt 20 dzīvniekus.

"Mēs atļaujas roņu ieguvei vēl nekad neesam izsnieguši, jo mums nav bijuši tādi iesniegumi. Šogad ir pirmais iesniegums saņemts, to tad mēs attiecīgi arī vērtēsim, vai pastāv apstākļi, lai mēs varētu šādu atļauju izsniegt," raidījumam stāstīja DAP Dabas aizsardzības departamenta direktore Gita Strode.

Viņa norādīja, ka zvejnieki runā, un pārvalde piekrīt - pastāv problēma, ka roņi izēd zivis zvejas tīklos. Taču nav visaptveroša pētījuma pa gadiem par to, cik daudz, kāda veida zaudējumi ir radīti, cik roņi kopumā Baltijas jūrā Latvijas piekrastē ir sastopami.

Lēmums pārvaldei jāpieņem jūlija sākumā. Ja tiks izsniegta atļauja roņu medībām, tā attieksies tikai uz konkrēto apvidu un zvejnieku vai mednieku. Tāpat pārvaldei arī jārada sistēma, kā pēc tam kontrolēt, cik roņu nomedīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!