Foto: F64

Pēc karstām diskusijām Saeima ceturtdien, 12.jūnijā, otrajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, kas paredz no astoņpadsmit līdz 21 gadam paaugstināt vecumu, no kura ir atļauts legāli iegādāties tabakas izstrādājumus.

Tāpat parlamenta vairākuma atbalstītie likuma "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" grozījumi paredz, ka pēc to spēkā stāšanās Latvijā būs aizliegta smēķēšana citu personu klātbūtnē, ja cilvēks pret to iebilst. Šis aizliegums attieksies uz smēķēšanu visās publiskajās vietās, arī uz "kūpināšanu" uz daudzdzīvokļu namu balkoniem un kāpņu telpās.

Tomēr visasākās diskusijas izraisīja tieši ierosinājums turpmāk cigaretes un citus tabakas izstrādājumus ļaut iegādāties tikai personām, kas sasniegušas vismaz 21 gada vecumu.

Daži parlamenta deputāti, piemēram, Ingmārs Līdaka (ZZS), iebilstot pret šo priekšlikumu, ironiski norādīja, ka astoņpadsmit gadu vecumu jeb pilngadību sasniegušajiem iedzīvotājiem ir tiesības precēties, piedalīties vēlēšanās, tik ievēlētiem par pašvaldību deputātiem un pat piedalīties Nacionālo bruņoto spēku starptautiskajās misijās, tādēļ nebūtu pamatoti pilngadīgiem cilvēkiem liegt cigarešu iegādi un smēķēšanu. Viņaprāt, šāds aizliegums tikai veicinās to, ka jaunieši smēķus pirks nelegālajā tirgū.

Tikmēr grozījumu aizstāvji, tostarp Jānis Strazdiņš (ZZS) oponē, ka, jo agrāk jaunietis sāk smēķēt, jo lielāka iespēja, ka viņš kļūs atkarīgs no nikotīna un smēķēšana nodarīs būtisku kaitējumu viņa veselībai. "Precēšanās un vēlēšana ir pozitīvas lietas, smēķēšana tāda nav," sacīja deputāte Inita Bišofa (RP).

Savukārt Saeimas Juridiskās komisijas deputāts Andrejs Judins (V) norāda, ka no juridiskā viedokļa ja tiek lemts par tabakas izstrādājumu iegādes vecuma cenza paaugstināšanu, būtu jālemj arī par to, ka smēķētāji, kas nav sasnieguši 21 gada vecumu, ir administratīvi sodāmi par šā netikuma piekopšanu. "Pašlaik sodīt par smēķēšanu var tikai nepilngadīgos, kam nav astoņpadsmit gadu," atgādināja Judins.

Atbilstoši Sociālo un darba lietu komisijā atbalstītajai likuma grozījumu redakcijai, arī šajā likumā, līdzīgi kā Alkohola aprites likumā, varētu tikt noteikts, ka personām līdz 25 gadu vecumam, ir jāuzrāda tabakas izstrādājumu pārdevējiem šo personu vecumu apliecinošus dokumentus. Turklāt tas būs jādara neatkarīgi no tā, vai pārdevējs ir pieprasījis uzrādīt dokumentus.

Grozījumi vēl jāpieņem galīgajā lasījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!