Foto: LETA
Valdības plānotais 350 miljonu eiro lielais atbalsts iedzīvotājiem nav precīzi mērķēts, bet gan universāls, kārtējā monitoringa ziņojumā pauž Fiskālās disciplīnas padome (FDP).

Ziņojumā FDP norāda, ka patlaban kopējā energoatbalstu ietekme uz valsts budžetu 2022. gada pirmajā pusgadā ir vairāk nekā 400 miljoni eiro.

Šā gada 21. jūnijā valdība pieņēma lēmumu par jaunajiem energoatbalsta pasākumiem, kuru kopējais paredzētais apjoms ir 350,2 miljoni eiro, no kuriem 144 miljoni eiro tiks iztērēti 2022. gada oktobrī – decembrī un pārējais apjoms – 2023. gadā no janvāra līdz aprīlim.

Padome atzīmē, ka šoreiz valdība ir mēģinājusi daļēji mērķēt atbalsta pasākumus un sniegt palīdzību vismazāk aizsargātajām iedzīvotāju grupām, tomēr daļa no energoatbalsta pasākumiem joprojām nav mērķēta.

Piemēram, energoresursu maksas kompensācijas, kas pašlaik ir lielākais mehānisms no energoatbalsta paketes, paredz kompensāciju līdz 50% no energoresursu cenu pieauguma. Maksimālais noteiktais atbalsts ir 35 miljoni eiro dabasgāzei, 150 miljoni eiro siltumenerģijai un 20 miljoni eiro granulu izdevumu pieaugumam.

"Pašlaik pieteiktie atbalsta pasākumi vēl joprojām ir drīzāk universāli, nevis precīzi mērķēti," secina fiskālās disciplīnas uzraugi.

Padome aicina valdību izveidot integrētu informācijas datubāzi, kas palielinātu iespējas sniegt vēl mērķētāku atbalstu iedzīvotāju grupām ar dažādiem ienākuma līmeņiem.

Vienlaikus FDP atzīts, ka atbalsta pasākumu fiskālā ietekme uz budžetu var ievērojami pārsniegt prognozētos 350 miljonus eiro grūti prognozējamo energoresursu cenu svārstību dēļ.

Jau vēstīts, ka Ministru kabinets 21. jūnijā atbalstīja 350 miljonu eiro apjomīgu atbalsta pakotni energoresursu cenu un vispārējās inflācijas pieauguma ietekmes mazināšanai mazaizsargātajām iedzīvotāju grupām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!