Foto: LETA

Patlaban panākta politiska vienošanās par ātrāku pensiju indeksāciju, proti, šā gada 1. septembrī, tomēr politiskā spēka "Attīstībai/Par!" pārstāvji vēlas pensijas indeksēt vēl ātrāk – augustā. Tiesa, atbalsts šim priekšlikumam patlaban nav skaidrs.

Ministru kabinets 24. maijā atbalstīja grozījumus likumā "Par valsts pensijām", kas paredz 2022. gadā pensijas indeksēt mēnesi agrāk, nekā parasti, proti, 1. septembrī. Gala lēmums par likuma grozījumiem jāpieņem Saeimai.

Likuma grozījumus galīgajā lasījumā bija plānots skatīt Saeimas sēdē šo ceturtdien, 30. jūnijā, tomēr pēc atsevišķu koalīcijas deputātu lūguma ceturtdien plānotā parlamenta sēde nenotiks, jo, kā portālam "Delfi" atzina koalīcijas pārstāvji, partneriem vēl nav izdevies panākt vienošanos par Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā atbalstīto deputāta Andra Skrides (AP) priekšlikumu – pensijas indeksēt jau augustā.

Grozījumus likumā "Par valsts pensijām" plānots skatīt Saeimas sēdē 14. jūlijā.

Portālam "Delfi" zināms, ka koalīcijas partneri pirmdien, 27. jūnijā, pārrunājuši iespējas pensijas indeksēt jau augustā, tomēr vienošanās netika panākta.

Deputāts Juris Pūce (AP) sarunas koalīcijas sanāksmē raksturoja ar vārdiem "smagas". Viņš piebilda, ka partneriem neizdevās vienoties par pensiju indeksāciju augustā, tāpēc viņš bijis viens no deputātiem, kurš aicinājis ceturtdien gaidāmo Saeimas sēdi pārcelt uz 14. jūliju. Pūce pauda cerību, ka koalīcijas partneri tuvākajā laikā spēs rast kopsaucēju.

Labklājības ministrs Gatis Eglītis (K) atzina, ka Skrides priekšlikums par vēl ātrāku pensiju indeksāciju bijis negaidīts, tomēr viņa ieskatā koalīcijai būtu jāpieturas pie iepriekš lemtā, ka pensijas tiek indeksētas septembrī. Eglītis gan piebilda, ka koalīcijas partneri pensiju indeksācijas jautājumā līdz 14. jūlija Saeimas sēdei vēl meklēs kompromisu.

Deputāts Arvils Ašeradens (JV) skaidroja, ka pirmdien koalīcijas sanāksmē vienošanās par vēl ātrāku pensiju indeksāciju netika panākta, jo premjers Krišjānis Kariņš (JV) vēlas, lai atbalsts iedzīvotājiem pieaugošās inflācijas apstākļos tiktu skatīts vienā pakotnē, nevis pa daļām.

Pēc Ašeradena teiktā, patlaban koalīcijas partneri diskutē par atbalsta pakotni kopumā, jo vēl esot virkne neatbildētu jautājumu – gan enerģētikas, gan sociālās palīdzības jomās.

"Premjers lūdza nesteigties ar vienu atsevišķu risinājumu, kamēr nav skaidra kopējā atbalsta pakotne," sacīja deputāts un piebilda, ka lēmumu par pensiju indeksāciju – augustā vai septembrī – Saeima pieņems 14. jūlijā.

Vaicāts, vai "Jaunā vienotība" atbalstītu pensiju indeksāciju augustā, Ašeradens atbildēja izvairīgi, norādot, ka vispirms ir jāsaprot, vai vēl ātrāka pensiju indeksācija ir efektīvākais risinājums, vai tomēr pensiju indeksācija būtu veicama ar kādu "kombinētu maksājumu".

Deputāts Jānis Dombrava norādīja uz nacionālās apvienības (NA) pozīciju, ka visi budžeta priekšlikumi ir jāpārrunā, sevišķi priekšvēlēšanu laikā, iesniedzot naudas pieprasījumu ar ievērojamu ietekmi uz budžetu.

Arī NA uzskata, ka visi atbalsta pasākumi būtu jāskata kopā, nevis atsevišķi. "Svarīgāk būtu saprast, kas notiek sociālajā jomā, kurām sabiedrības grupām atbalsts būtu palielināms un kādā veidā, lai nebūtu situācija, kad, saraustīti rīkojoties, kāda sabiedrības grupa iegūs pārāk maz," teica Dombrava.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Ministru kabinets 21. jūnijā atbalstīja 350 miljonu eiro apjomīgu atbalsta pakotni energoresursu cenu un vispārējās inflācijas pieauguma ietekmes mazināšanai mazaizsargātajām iedzīvotāju grupām.

Minētajā atbalsta pakotnē ietverta arī pensiju indeksācija šā gada 1. septembrī.

Saskaņā ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) datiem, 2022. gada martā aģentūras uzskaitē bija 534 000 pensiju saņēmēji, no tiem vecuma pensiju saņēmēji bija 434 000, invaliditātes pensiju saņēmēji – 75 300, apgādnieka zaudējuma pensijas saņēmēji – 15 500, izdienas pensiju saņēmēji – 11 000, bet atlīdzību saņēmēji bija 14 000. Aizsardzības ministrijas uzskaitē 2021. gadā bija 1981 izdienas pensijas saņēmējs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!