Leģionāru piemiņas gājiens Rīgā trešdien ir aizritējis mierīgi. Aizturēta tikai viena persona - neatkarīgais žurnālists Greiems Filipss, pēc pasākuma žurnālistiem sacīja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Guntars Marķitāns.

Vaicāts, vai prokrieviski noskaņotā britu izcelsmes aktīvista darbības nav bijis iespējams novērts, viņu aizturot jau reģistrēšanās laikā, policijas pārstāvis skaidroja, ka iepriekš, viņam saņemot vesti, viņu nav bijis pamata aizturēt.

Savukārt iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) žurnālistiem sacīja, ka kopumā par dienestu darbu ir pozitīvs. "Visticamāk, šodien bija tā darba redzamā daļa, bet neredzamā daļa ir viens no priekšnoteikumiem tam, ka šodienas pasākums noritējis mierīgi. Darbs pie tā notika ne dienu vai divas, bet gan vairākas nedēļas iepriekš, tā kā drošības pasākumi tika balstīti uz konkrētu analīzi," sacīja ministrs.

Viņš uzsvēra, ka veiksmīgā vairāku pasākumu norišu nodalīšana izslēdza fiziskas konfrontācijas iespējas. "Ja es nemaldos, tad šogad pirmo reizi aizturēts ir tikai viens cilvēks, kas atklāti provocējis pasākumu," atklāja ministrs. Par to ir ierosināta administratīvā lieta un noformēts protokols par nepakļaušanos policijas likumīgajām prasībām.

Tāpat ministrs sacīja, ka pēc viņa aplēsēm arī skaitliskā ziņā šogad 16. marta pasākumi Rīgā bijuši mazāk apmeklēti, nekā iepriekšējos gados. Kopumā esot izdevies panākt, lai pasākums norit mierīgi un bez ažiotāžas, sacīja Kozlovskis, vienlaikus paužot, ka vēl jāskatās notikumu atspoguļojums ārzemju medijos. Vaicāts par aizturēto žurnālistu un to, vai Drošības policija iepriekš nav zinājusi par viņa plāniem, Kozlovskis sacīja, ka pēc viņa rīcībā esošās informācijas, Drošības policija ir zinājusi par viņa ierašanos.

"Pietiekami liels personu skaits bija ievietots "melnajā sarakstā" 16. marta pasākumu apmeklēšanai, arī pietiekami liels personu skaits nav ielaistas Latvijā un nosūtīts atpakaļ," sacīja Kozlovskis. Viņš solīja iespēju par aizturētā žurnālista ievietošanu melnajā sarakstā pārrunāt ar atbildīgajiem dienestiem, norādot, ka, viņaprāt, tā bijusi provokācija un viņa klātbūtne Latvijā nav vēlama.
Vaicāts par kopējo personu skaitu, kas šogad iekļautas melnajā sarakstā pirms 16. marta pasākumiem, ministrs atgādināja, ka tie ir bijuši vairāki desmiti cilvēki, neprecizējot ne konkrētu skaitu, ne valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!