Foto: DELFI

Senioru konsultatīvajā padomē, kuru vēl plānots izveidot, tiks meklēt iespējas uzlabot maznodrošināto pensionāru stāvokli, kā arī "meklēt labāku formulu", lai rudenī, iespējams, varētu lemt par pensiju indeksāciju, trešdien vienojās pensionāru pārstāvji, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) un labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

Āboltiņa pēc tikšanās žurnālistiem sacīja, ka šodien panākta vienošanās "meklēt labāku formulu, lai rudenī, visdrīzāk, varētu lemt par pensiju indeksāciju". Ņemot vērā pašreizējo zemo inflāciju, jāsaprot, kādā veidā to izdarīt likumīgi, lai tā nebūtu tikai simboliska samaksa pensionāriem.

Arī Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) priekšsēdētājs Andris Siliņš uzsvēra, ka tagad nepieciešams "reāli sēsties pie galda", saprast, kāda varētu būt pieejamā summa, un atbilstoši tam meklēt mehānismu, ar kuru kaut nedaudz uzlabot maznodrošināto pensionāru stāvokli. Līdz vasaras beigām jāmēģina atrast konkrētie risinājumi un atkarībā no vienošanās būs jālemj par tālāko rīcību, akcentēja Siliņš.

Saeimas priekšsēdētāja arī pauda viedokli, ka šodienas saruna bija ļoti konstruktīva un tajā netika uzstādīti nekādi ultimāti, jo pensionāri ļoti labi izprot situāciju. No parlamenta puses pensionāru pārstāvjiem tika apsolīts, ka, tiklīdz kompromiss tiks atrasts, attiecīgie likuma grozījumi Saeimā tiks pieņemti steidzamības kārtībā, sacīja Āboltiņa.

Pagaidām gan vēl netika diskutēts par konkrētām summām, tomēr šogad varētu risināt mazo pensiju jautājumu, norādīja Āboltiņa, piebilstot, ka patlaban galvenā problēma ir tie cilvēki, kuri nevar samaksāt savus rēķinus, kuriem pietrūkst naudas zālēm un pārtikai.

Savukārt Viņķele pauda gandarījumu, ka pensionāru pārstāvji izprot to, ka indeksācijas atsākšanai ir viens objektīvs nosacījums, proti, sociālā budžeta stāvoklis, nevis vēlēšanu tuvums. Viņa arī norādīja, ka Senioru konsultatīvā padome pēc visu pušu vienošanās būtu tās forums, kurā varētu vienoties par metodi un apmēru, kādā pensijas šogad tiktu indeksētas.

Vienlaikus ministre arī uzsvēra, ka pensionāru problēmu risinājums nav tikai indeksācija, jo tas pilnībā nespēs segt visus pieaugošos maksājumus. Tas ir arī jautājums par veselības aprūpes finansējumu, pakalpojumu pieejamību un kompensējamo medikamentu pieejamību. Līdz ar to indeksācija ir tikai viens no risinājumiem, turklāt 2013.gadā ne būtiskākais, rezumēja Viņķele.

Kā ziņots, Saeimas priekšsēdētāja uz tikšanos aicinājusi labklājības ministri, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāju Aiju Barču (ZZS), kā arī Siliņu un federācijas pārstāvjus, lai turpinātu aizsākto dialogu par risinājumiem pensionāru materiālā stāvokļa uzlabošanai.

Saeimas priekšsēdētāja 10.aprīlī, Saeimā tiekoties ar LPF pārstāvjiem, pārrunāja pensionāriem būtiskos jautājumus un turpmākās sadarbības perspektīvas. LPF šajā tikšanās reizē iesniedza Saeimas priekšsēdētājai vairāk nekā 106 000 iedzīvotāju parakstu, prasot pensiju indeksācijas atsākšanu jau no šā gada oktobra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!