Foto: LETA

Saeima ceturtdien, 10. martā, noraidīja opozīcijas deputātu iesniegto priekšlikumu iegrožot degvielas cenas pieaugumu, samazinot akcīzes nodokli. Deputāts Krišjānis Feldmans (JKP) šādu priekšlikumu nodēvēja par populistisku.

Priekšlikumu izstrādāja deputāti Vjačeslavs Dombrovskis, Edgars Tavars (ZZS), Uldis Augulis (ZZS), Didzis Šmits, Viktors Valainis (ZZS), Raimonds Bergmanis (ZZS), Janīna Jalinska (ZZS), Jānis Dūklavs (ZZS), Armands Krauze (ZZS) un Evija Papule.

Ar grozījumiem likumā rosināts samazinās akcīzes nodokli par 0,15 eiro par vienu litru pie nosacījuma, ka naftas cenas biržā pārsniedz 100 ASV dolāru par barelu. Piedāvātā akcīzes nodokļa samazinājuma rezultātā tiek prognozēts, ka mazumtirdzniecības cena samazināsies par 0,18 eiro par vienu litru.

No deputātu aplēsēm izriet, ka gadījumā, ja naftas biržas cena par barelu sasniedz 125 ASV dolārus, tad ar esošo akcīzes nodokļa likmi degvielas cena mazumtirdzniecībā būtu 1,85 eiro litrā, bet, ja biržas cena sasniegtu 150 ASV dolāru par barelu, degvielas mazumtirdzniecības cena būtu 2,05 eiro par litru. Ja Latvijā samazinātu akcīzes nodokļa likmi degvielai, tad pirmajā gadījumā tās mazumtirdzniecības cena būtu 1,67 eiro litrā, bet otrajā gadījumā, pie lielākas naftas biržas cenas, - 1,87 eiro litrā.

Pēc likumprojekta autoru aplēsēm, tiešā prognozētā ietekme uz akcīzes nodokļa ieņēmumiem ir mīnus 179,88 miljoni eiro gadā.

Uzrunājot deputātus, Dombrovskis norādīja, ka ne visiem Latvijas iedzīvotājiem i pieejamas kompensācijas par transporta izmantošanu, bet degvielas cenu pieaugums "sit pa makiem" ne tikai iedzīvotājiem, bet arī uzņēmumiem, tādējādi ir "neapšaubāmi, ka tas palielinās inflāciju visām precēm un pakalpojumiem".

"Agresora valstij ir jāmaksā augsta cena par agresiju. Daļa no šīs cenas ir ASV un ar laiku arī Eiropas piemērotais embargo Krievija energoresursiem," klāstīja Dombrovskis.

Deputāts piebilda, ka viņš nepiekrīt Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) paustajam, ka ir jāpieņem tāda degvielas cena, kādu piedāvā tirgus. "Valsts var mīkstināt pieaugošo cenu efektu un tas ir jādara. Piedāvājam samazināt akcīzes nodokli, kas būtu pareizi, jo ietekmēs gan mājsaimniecības, gan uzņēmumus. Vairumam iedzīvotāju būs grūti pieņemt degvielas un gāzes cenu pieaugumu, kā arī kopējo dzīves dārdzību, tāpēc šī ietekme ir maksimāli jāierobežo," pauda Dombrovskis.

Koalīcijas deputāts Krišjānis Feldmans (JKP) ironizēja, ka pagājušas divas nedēļas kopš sācies karš Ukrainā un opozīcija piedāvā populisma pilnu likumprojektu. "Man bija kauns klausīties, kā no tribīnes skanēja, ka ciešam no slikto ASV sankcijām, tāpēc mums jāpārtrauc ļaut strādāt valdībai un Saeimai jāgroza nodokļi," uzsvēra deputāts.

"Man ir sliktas ziņas – ukraiņi karo arī par mums. Brīvība maksā naudu. Pats vakar ielēju degvielu pa dārgo. Cenas augs un mums ar to jārēķinās līdz tirgus sakārtosies, sakārtosies loģistikas un piegādes ķēdes," skaidroja Feldmans.

Viņš uzsvēra, ka energoresursu cenu krīzē valstij ir jāpalīdz tiem, kuriem ir visgrūtāk, turklāt "pie tā strādā un ir jau vakar pieņemti lēmumi".

"Aicinu neizmantot karu prasta populisma dzīšanai," teica Feldmans.

Par opozīcijas priekšlikumu nobalsoja 34 deputāti, bet neatbalstīja 45, tāpēc Saeima neturpinās vērtēt piedāvātās likuma izmaiņas.

Kā ziņots, saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā divu nedēļu laikā 95. markas benzīna cena pieaugusi par 17,45%, bet dīzeļdegvielas cena par 21,86%, informēja Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas izpilddirektore Ieva Ligere.

Viņa norādīja, ka 8. martā 95. markas benzīna cena, salīdzinot ar 22.februāra benzīna cenu, pieaugusi par 17,45% jeb 0,28 eiro par litru, savukārt dīzeļdegvielas cena pieaugusi par 21,86% jeb 0,32 eiro par litru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!