Foto: F64

Premjers Valdis Dombrovskis (V) satiksmes ministra amatu vēlas uzticēt profesionālim, kuru atbilstoši esošajam koalīcijas līgumam pārraudzītu "Vienotība" un neatkarīgo deputātu grupa, Ministru prezidents otrdienas rītā apliecināja intervijā Latvijas Radio.

"Mans piedāvājums būtu pieturēties pie noslēgtā koalīcijas sadarbības līguma, kas paredz to, ka par satiksmes ministra amatu atbildību solidāri uzņemas "Vienotība" un neatkarīgo deputātu grupa. Līdz ar to mēs no savas puses arī piedāvātu citu kandidātu, pamatā meklējot starp bezpartejiskiem nozares profesionāļiem," paskaidroja Dombrovskis.

Runājot par Nacionālās apvienības (NA) rosināto katra ministra un valdības kopējā darba izvērtēšanu, premjers atkārtoti pauda, ka pašlaik nav skaidri NA nosacījumi un mērķi - vai tā mēģina pieteikt krēslu pārdali koalīcijā vai ko citu. Tas taps zināms pēc divām nedēļām, kad NA koalīcijas partneriem izklāstīs sagatavotos priekšlikumus.

Savukārt viens no NA līderiem Raivis Dzintars intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Labrīt, Latvija!" teica - NA nevēlas šūpot valdību un uzstādīt kaut kādus ultimātus, taču politiskais spēks vēlas atgādināt, ka valdībā varētu uzņemties lielāku atbildību.

"Mēs esam gatavi palīdzēt, bet ja kāds grib spekulēt, ka NA ir vajadzīgi krēsli, mēs to dēļ nevēlamies šūpot valdību, vai arī uzstādīt kaut kādus ultimātus," pauda Dzintars. 

Viņš arī izteicās, ka Satiksmes ministrija vienmēr ir bijusi viena no iekārojamākajām ministrijām, tomēr NA nav uzstājusi uz tās vadību. NA ir izrādījusi interesi par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas un Labklājības ministrijas vadību, atgādināja politiķis.

Premjers pauda, ka neatbalsta ministru portfeļu pārdali valdībā. Viņš atzina, ka par ministru amatu sadalījuma proporcionalitāti varētu diskutēt, taču "mēs zinām, ka visas koalīcijas partijas un arī neatkarīgie deputāti ir parakstījuši koalīcijas līgumu, kur tieši par šādu proporcionalitāti ir vienojušies".

Dombrovskis atzina, ka līdz šim viņa trīs vadīto valdību laikā nav bijuši precedenti, ka kāds koalīcijas partneris virzītos uz koalīcijas līguma grozījumiem. Premjers atzina, ka tas nav nekas neiespējams, tomēr, ja koalīcijas līgumu valdības darba vidusposmā "sāk grozīt un staipīt", tas var beigties ar citas koalīcijas izveidi.

Jau vēstīts, ka NA jauna satiksmes ministra meklējumu laikā vēlas izvērtēt katra ministra darbu un pēc divām nedēļām NA sniegs priekšlikumus, kā šim vērtējumam būtu jānotiek. Tāpēc līdz 1.martam nevar izslēgt arī "krēslu pārbīdi" – izmaiņas valdības sastāvā, pirmdien pēc koalīcijas partiju sadarbības padomes sacīja NA pārstāvis Imants Parādnieks.

Vienlaikus Dombrovskis gan uzsvēra, ka parakstīto koalīcijas līgumu izmainīt nevajadzētu. NA prasības neesot īsti skaidras. Savukārt "Vienotība" kopā ar neatkarīgo deputātu grupu līdz 1.martam, kad darbu beigs pašreizējais satiksmes ministrs Aivis Ronis, piedāvās kandidatūru viņa sekotājam šajā amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!