Foto: AFP/Scanpix

Latvija spēj pierādīt Māstrihtas kritēriju izpildi ilgtermiņā, ne tikai vienā konkrētā datumā, šādu viedokli pirmdien pēc Eiro ieviešanas koordinācijas padomes sēdes žurnālistiem pauda premjers Valdis Dombrovskis (V).

Nākamo pirmdien, 4.martā, valdība lems par konverģences ziņojuma pieprasīšanu Eiropas komisijai un Eiropas Centrālajai bankai, kam būs jāizvērtē, vai Latvija izpilda Māstrihtas kritērijus un ir gatava pievienoties eirozonai.

"Ja ir izpildīti Māstrihtas kritēriji, nevajag būt šķēršļiem pievienoties eirozonai," sacīja premjers, kuram tika vaicāts, vai ir kādi signāli par to, kāds būs atzinums par Latvijas tautsaimniecības gatavību pievienoties eirozonai. Pēc premjera teiktā, oficiāli signāli būs tad, kad konverģences ziņojums būs sagatavots.

Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Sanita Bajāre teica, ka FM ir sagatavojusi informatīvo ziņojumu, ka Latvija spēj ilgtspējīgi izpildīt Māstrihtas kritērijus. Šo ziņojumu nākamnedēļ skatīs valdība.

Jautājums par konverģences ziņojuma pieprasīšanu tiks skatīts ārkārtas valdības sēdē pirmdien, jo otrdien finanšu ministram Andrim Vilkam (V) ir jādodas komandējumā uz Briseli.

Konverģences ziņojuma pieprasīšana ir solis ceļā uz Latvijas pievienošanos eirozonai. Šāds ziņojums par eirozonas kandidātvalstīm tiek sagatavots ik pēc diviem gadiem. Iepriekšējais ziņojums par Latviju tika sagatavots pērn, tāpēc Latvijas valdībai, kas izvirzījusi mērķi pievienoties eirozonai 2014.gadā, šogad ir jāpieprasa ārkārtas novērtējums.

Māstrihtas kritēriji paredz, ka valsts budžeta deficīts nedrīkst pārsniegt 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), valdības kopējais parāds nedrīkst pārsniegt 60% no IKP, inflācijas līmenis nedrīkst vairāk nekā par 1,5 procentpunktiem pārsniegt vidējo rādītāju trijās ES valstīs, kurās inflācija ir viszemākā, un valsts vērtspapīru ilgtermiņa procentu likmes nedrīkst vairāk nekā par diviem procentpunktiem pārsniegt triju ES valstu ar viszemāko inflāciju ilgtermiņa procentu likmju vidējo rādītāju.

Eiro ieviešanas koordinācijas padomes mērķis ir nodrošināt saskaņotu starpresoru sadarbību sekmīgai eiro ieviešanai Latvijā. Padomi vada Ministru prezidents, un tajā darbojas vairāki ministri, Latvijas Bankas prezidents, Valsts kancelejas direktore un citi augstākās vadības pārstāvji.

Pēc Eiro ieviešanas koordinācijas padomes sēdes FM valsts sekretāre arī pauda pārliecību, ka ministrija izpildīs savu uzdevumu un laikus tiks sagatavots nākamā gada budžets.

Pievienojoties eirozonai, nepieciešams eiro valūtai pielāgot arī vienoto valsts budžeta plānošanas un izpildes informācijas sistēmu. Sarunu procedūrā bez konkursa izsludināšanas par šī pakalpojuma veicēju pērn decembrī tika izraudzīts "Lattelecom Technology", kas piedāvāja līgumcenu 237 600 lati bez pievienotās vērtības nodokļa, liecina Iepirkumu uzraudzības birojā pieejamā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!