Foto: F64

Nākamnedēļ, 9.janvārī, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) tiksies ar Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas deputātiem, lai mēģinātu panākt politiskā spēka atbalstu eiro ieviešanai Latvijā no 2014.gada 1.janvāra.

Ministru prezidenta preses sekretārs Mārtiņš Panke aģentūrai LETA sacīja, ka ZZS varētu būt atvērti patlaban Saeimā vēl tikai pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstītā eiro ieviešanas likumprojekta atbalstam, ja valdības vadītājs un viņa partija būtu gatava uzņemties atbildību par eiro ieviešanas pozitīvo ietekmi uz tautsaimniecību.

Pēc premjera pārstāvja teiktā, pērn, pirms ZZS atbalstīja jauno Eiropas Savienības (ES) fiskālās disciplīnas līgumu, tā slēgusi vienošanos ar premjeru, ka viņš aizstāvēs Latvijas lauksaimnieku intereses, piedaloties sarunās par ES daudzgadu budžetu 2014.-2020.gadam. Iepriekš slēgto vienošanos varētu papildināt arī ar eiro ieviešanas jautājumu.

Tāpat Ministru prezidents ir gatavs ZZS informēt par sarunām, kas skar ES nākamo septiņu gadu budžetu, tostarp lauksaimnieku tiešmaksājumiem.

ZZS biroja vadītāja Ilona Jurševska, taujāta, vai ZZS trešdien lūgs premjeru parakstīt vienošanos par atbildību saistībā ar eiro ieviešanu, skaidroja, ka pirmdien ZZS notiks valdes sēde, kurā arī tiks lemts, kādā veidā turpmāk diskutēt ar premjeru par eiro ieviešanu.

ZZS frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis aģentūrai LETA sacīja, ka premjers ZZS sniegs informāciju saistībā ar zemnieku tiešmaksājumiem un to, kā šīs jautājums virzās uz priekšu. Tāpat premjers plāno vairāk informēt ZZS jautājumā par eiro ieviešanu. Brigmanis uzsvēra, ka viņam šajā jautājumā gan ir skaidra pozīcija, proti, viņš eiro ieviešanas likumprojektu, kurš janvāra beigās tiks skatīts Saeimā, neatbalstīs.

Kā ziņots, ZZS eiro ieviešanas likuma apstiprināšanas gadījumā apsver iespēju vākt parakstus referenduma rosināšanai par eiro ieviešanu. Kā galvenais arguments tiek minēts sabiedrības kritiski zemais - 3% - atbalsts eiro ieviešanai. Otrajā un galīgajā lasījumā eiro ieviešanas likumprojektu paredzēts pieņemt Saeimas plenārsēdē 31.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!