Foto: F64

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) nedomā, ka Latvija, kura iestājusies par taupības politiku, rīkojas divkosīgi, aicinot nesamazināt Eiropas Savienības (ES) budžeta kopapjomu.

"Ja paskatās uz ES budžetu saskaņā ar Eiropas Komisijas piedāvājumu, tas ir mazliet virs 1% no ES iekšzemes kopprodukta (IKP). Tipiskas dalībvalsts budžets ir kaut kur ap pusi vai pat vairāk no IKP. ES budžets, salīdzinot ar jebkuras dalībvalsts budžetu, tomēr ir samērā neliela daļa no šī budžeta," trešdien Bukarestē notiekošajā Eiropas Tautas partijas (ETP) kongresā žurnālistiem skaidroja valdības vadītājs.

Premjers, atsaucoties uz ETP kongresa vadmotīvu "Mūsu atbilde ir - vairāk Eiropas!", sacīja: "Kā tad var panākt vairāk Eiropas ar mazāku ES budžetu. Ja kāds runā, ka vajag Eiropai ciešāk sadarboties un integrēties, tad runas par mazāku kopējo budžetu... Tur ir acīmredzama pretruna. Ja atbilde ir "Vairāk Eiropas", īstenībā tas nozīmē vairāk budžeta."

Dombrovskis sacīja, ka darbs pie Latvijas prioritātēm - kohēzijas politikas un tiešsmaksājumiem lauksaimniekiem - bloka daudzgadu budžetā turpinās. Premjers pauda pārliecību, ka Latvijai izdosies panākt labākus nosacījumus nekā patlaban piedāvā Eiropas Komisija.

"Ir pietiekami labas izredzes šīs abas pozīcijas uzlabot pret pašreizējo Komisijas piedāvājumu," uzsvēra Dombrovskis.

Latvija iebilst vairāku ES valstu piedāvājumam samazināt Eiropas budžeta kopapjomu. Šāda iespēja arī samazinātu Latvijas izredzes panākt taisnīgāku kohēzijas politiku un tiešmaksājumus lauksaimniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!