Foto: LETA
Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem joprojām ir dažādi viedokļi ebreju īpašumu restitūcijas jautājumā - vairākas partijas ir atbalstošas, dažas norāda, ka vēl jāvērtē piedāvātais likumprojekts, bet nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK savu viedokli nav mainījusi un nostājas pret ieceri.

Ārlietu ministrija tuvākajās nedēļās Saeimai plāno nodot likumprojektu par ebreju īpašumu restitūciju.

Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš (V) sacīja, ka parlaments šo likumprojektu varētu izskatīt februāra sākumā. Kalniņš arī piebilda, ka, veidojot īpašumu sarakstu, bija mērķis atrast tās ēkas, par kurām varētu būt mazākās domstarpības.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ir pozitīvi noskaņota par iespēju risināt šo jautājumu, sacīja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Viņš gan piebilda, ka frakcija par šo jautājumu vēl nav lēmusi un tas tiks darīts, likumprojektam nonākot parlamentā.

Savukārt nacionālā apvienība savu nostāju šajā jautājumā nav mainījusi, uzsver partijas līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš. Viņš piebilda, ka ar likumprojektu nav iepazīstināts, bet, ņemot vērā publiski izskanējušo informāciju, pagaidām nevar tam paust atbalstu.

Tikmēr visas opozīcijas partijas norāda, ka ir jāizvērtē likumprojekts un juridiskais pamatojums, lai varētu paust skaidru nostāju par šo priekšlikumu.

"Saskaņas" frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins uzskata, ka šī jautājuma risināšana ir valdības atbildība. Frakcija sagaidīs valdības sagatavoto likumprojektu un tad arī lems par to, norādīja Agešins, piebilstot, ka pagaidām nevar pateikt, vai tam būs frakcijas atbalsts vai tā nebūs.

Arī "No sirds Latvijai" frakcija vēl nav lēmusi par šo jautājumu, tajā ir jāiedziļinās un jāizvērtē juridiskais pamatojums, uzskata partijas līdere Inguna Sudraba. Līdzīgu viedokli pauž arī Latvijas Reģionu apvienības frakcijas vadītājs Dainis Liepiņš, norādot, ka jāredz pats likumprojekts un jāvērtē juridiskais pamatojums.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!