Foto: LETA
Šodien pēc Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas, Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas un Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) iniciatīvas notika Valsts prezidenta Andra Bērziņa tikšanās ar minēto organizāciju vadības pārstāvjiem, kuras laikā prezidents aicināja ārstus pašus iesaistīties veselības finansēšanas modeļa izstrādē.

Sarunas pamattēma skāra patlaban Veselības ministrijas (VM) izstrādāto un Saeimā virzīto Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektu, kas izraisījis virkni iebildumu ārstu vidē, informēja Valsts prezidenta kancelejas preses dienestā.

Vienlaikus puses apmainījās viedokļiem par veselības aprūpes finansēšanas iespējamajiem risinājumiem Latvijā, kas šobrīd ir viens no viszemākajiem Eiropas Savienībā (ES) un Baltijas valstu vidū, rēķinot procentu izteiksmē no IKP.

Prezidents pauda izpratni par ārstu izklāstīto problemātiku, vienlaikus aicinot ārstus pašus iesaistīties tāda veselības finansēšanas modeļa izstrādē, kas būtu finansiāli pamatots, pārskatāms un īstenojams bez papildu administratīvā sloga.

Bērziņš vairākkārt uzsvēra, ka viena no Latvijas lielākajām problēmām, kas liedz panākt objektīvus risinājumus vairākās jomās, ir maksimāli patiesas informācijas pieejamība par iedzīvotāju skaitu konkrētās pašvaldību teritorijās.

Viņš pauda pārliecību, ka efektīvākais risinājums nodokļu iekasēšanas uzlabošanai būtu neapliekamā minimuma sliekšņa palielināšana, pietuvinot to Eiropas vidējam līmenim un ievērojami samazinot joprojām lielo pelēkās ekonomikas zonu Latvijā. Kā vienu no iespējamajiem variantiem papildu naudas līdzekļu piesaistīšanai veselības aprūpei Bērziņš minēja pensiju līmeņu resursu piesaistīšanu veselības aprūpes nozarei.

Ārstu sabiedrisko organizāciju pārstāvji attiecībā uz Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektu minēja to, ka tā anotācijā nav norādīti un aplēsti netiešie izdevumi un zaudējumi, tostarp fakts, ka pasliktināsies veselības aprūpes rādītāji, jo palielināsies tā iedzīvotāju daļa, kuri atteiksies no veselības aprūpes pakalpojumiem.

Turklāt daļa iedzīvotāju neziņas, motivācijas vai finanšu līdzekļu trūkuma dēļ nenonāks kādā no atbrīvotajām kategorijām, palielināsies bezdarbnieku skaits un Nodarbinātības valsts aģentūras noslodze. Tāpat tikšanās laikā tika uzsvērts risks, ka kopumā palielināsies psiholoģiskā nedrošība, kuras sekas ir veselības pasliktināšanās.

Ārstu pārstāvji uzsvēra arī to, ka pēc būtības likumprojekta mērķis ir samazināt pakalpojumu saņēmēju skaitu, kuri varētu pretendēt uz valsts apmaksāto veselības aprūpi, tādējādi īslaicīgi palielinot citu iespējas saņemt vairāk, kas ir tuvredzīgi, jo nākotnes ārstēšanas izdevumi un nesaņemtie ieņēmumi nodokļos valstij pieaugs. Ārsti uzskata, ka likumprojekts ir pretrunā ar iepriekš apstiprināto veselības politiku.

Sarunās piedalījās Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska, Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidents Pauls Princis un asociācijas pārstāve, ģimenes ārste Ilze Aizsilniece, LĀB prezidents Pēteris Apinis un LĀB prezidenta padomniece Liene Cipule.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!