Foto: LETA
Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētā prokuratūra par krāpšanu uzrādījusi apsūdzību uzņēmējam Genādijam Tovancevam, apstiprināja prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga.

Apsūdzība liecina, ka 2003.gadā Tovancevs noslēdza pirkuma līgumu par zemes gabala iegādi, lai turpmāk to it kā sadalītu atsevišķos nekustamos īpašumos, kurus varētu realizēt personām kā atsevišķus zemes gabalus, uz kuriem ir iespējams būvēt individuālās dzīvojamās mājas.

Lai turpmāk varētu realizēt savu noziedzīgo nodomu, Tovancevs noslēdza pirkuma līgumu ar kādu personu par zemes gabala iegādi, atdalot to no personas īpašumā esošā nekustamā īpašuma. Tas darīts apzinoties, ka pirms naudas pilnas samaksas par nekustamo īpašumu un pirms īpašuma tiesību iegūšanas uz minēto zemes gabalu viņš turpmāk šo īpašumu pēc sadalīšanas sāks pārdot citām personām kā savu.

Tovancevs izmantoja apstākli, ka pēc līguma parakstīšanas pārdevēja viņam izsniedza pilnvaru, ar kuru pilnvaroja uzņēmēju pārstāvēt viņas intereses valsts institūcijās, lai sagatavotu nostiprināšanai Zemesgrāmatā nekustamo īpašumu, uzskata prokuratūra.

Tovancevs apzinoties, ka zemes gabals atrodas mazsaimniecības teritorijā un zemes lietošanas mērķis ir lauksaimniecība un nav paredzēts dzīvojamo māju apbūvei, sagatavoja viltotus dokumentus, uzskata prokuratūra.

Turpinot realizēt savu noziedzīgo nodomu, uzņēmējs uzsāka sarunas ar iespējamajiem pircējiem par zemes gabalu pārdošanu, cenu un tālāku sadarbību, kā arī uzrādīja viltoto zemes gabala shēmu - savrupmāju ciemats ar 68 zemes gabaliem. Pircēji tika maldināti, ka pārdodamie zemes gabali atrodas jaunizveidojamā ciematā un uzņēmējam ir tiesības rīkoties ar šo nekustamo īpašumu.

Tādējādi ar viltu tika noslēpts, ka patiesībā pircēja iegādājamais nekustamais īpašums atrodas teritorijā, kas atbilstoši plānojumam ir lauksaimniecības zeme un nav paredzēts individuālajai apbūvei.

Jau ziņots, ka Tovancevs savulaik plašāk kļuva pazīstams kā galvenais liecinieks tā dēvētajā reketa karaļa Ivana Haritonova krimināllietā.

2011.gadā Augstākā tiesa (AT) atcēla Rīgas apgabaltiesas notiesājošo spriedumu un pilnībā attaisnoja vairāku personu apkrāpšanā apsūdzēto uzņēmēju Genādiju Tovancevu un viņa sievu Ritu Tovancevu, bet kriminālprocesā pieteiktās kaitējuma kompensācijas AT atstāja bez izskatīšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!