Foto: AFP/Scanpix/LETA

Turpmāk aizliegums izmantot bijušās PSRS un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus, himnas un simboliku, attieksies arī uz publiskiem izklaides un svētku pasākumiem, nevis tikai sapulcēm, gājieniem un piketiem kā līdz šim, paredz Saeimā ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi Publisko izklaides un svētku pasākumu drošības likumā.

Likums papildināts ar jaunu pantu par vispārīgiem ar pasākuma norisi saistītiem ierobežojumiem. Tie nosaka aizliegumu propagandēt karu, slavēt vai aicināt uz noziegumu un citus likumpārkāpumus, kā arī izmantot, tostarp, stilizētā veidā, bijušās PSRS, bijušo PSRS republiku un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus un himnas, nacistisko svastiku, SS zīmes un padomju simbolus - sirpi un āmuru līdz ar piecstaru zvaigzni.

Likumā iestrādātā norma paredz aizliegt rīkoties tādā veidā, kas rada draudus pasākuma dalībnieku vai citu personu drošībai un veselībai.

Tāpat likumā noteikts aizliegums publiska pasākuma laikā vērsties pret Latvijas Republikas neatkarību, teritoriālo nedalāmību, izteikt priekšlikumus par Latvijas valsts iekārtas vardarbīgu grozīšanu, aicināt nepildīt likumus, kā arī sludināt vardarbību, naidu, klaju nacisma, fašisma vai komunisma ideoloģiju.

Likuma grozījumu mērķis ir nepieļaut iespēju izmantot publiskus pasākumus sabiedrības šķelšanai, kā arī ierobežot radikālu un naidu vairojošu uzskatu izplatīšanu sabiedrībā, šo iniciatīvu portālam "Delfi" iepriekš skaidroja Saeimas deputāts Andrejs Judins ( V).

Paredzēts, ka par noteikumu pārkāpšanu personas tiks sauktas pie atbildības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Likumā noteikts, ka publisks pasākums ir fiziskās vai juridiskās personas plānots un organizēts sabiedrībai pieejams svētku, piemiņas, izklaides, sporta vai atpūtas pasākums publiskā vietā neatkarīgi no īpašuma piederības.

Sākotnēji bija iecerēts, ka šis ierobežojums stāsies spēkā līdz 9.maijam, kad tradicionāli arī Rīgā pie Uzvaras pieminekļa atzīmē Uzvaras dienu, taču Saeimas deputāti iepriekš noraidīja ierosinājumu piešķirt steidzamību šim likumprojektam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!