Foto: LETA

Pēc divu gadu ilgām diskusijām Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā un likumā "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem", aizliedzot publiskos pasākumos lietot Georga lentes.

Georga lenšu aizliegšanu atbalstīja 46 deputāti, bet pret balsoja 30.

Parlamentā atbalstītie grozījumi paredz papildināt likumus ar Georga lentēm jau esošo aizliegumu publiska pasākuma norises laikā izmantot, arī stilizētā veidā, bijušās PSRS, bijušo PSRS republiku un nacistiskās Vācijas karogus, to bruņoto spēku un likumības un kārtības uzturēšanas orgānu izmantoto piederību identificējošo apģērbu, šā apģērba elementus, kuru kopums pēc to vizuālā izskata nepārprotami ļauj identificēt minētos bruņotos spēkus vai represīvās iestādes, ģerboņus un himnas, nacistisko svastiku, SS zīmes un padomju simbolus — sirpi un āmuru līdz ar piecstaru zvaigzni.

Šos simbolus, tostarp Georga lentes, atļauts lietot gadījumos, kad to izmantošanas mērķis nav saistīts ar totalitāro režīmu slavināšanu vai izdarīto noziedzīgo nodarījumu attaisnošanu vai tos izmanto izglītojošiem, zinātniskiem vai mākslinieciskiem mērķiem.

Deputāts Nikolajs Kabanovs (S) bija iesniedzis priekšlikumu regulējumā paredzēt izņēmumu, ka aizliegums lietot Georga lentes neattiecas uz piedalīšanos piemiņas pasākumos kara apbedījumu vietās un pie karā kritušo pieminekļiem, kara notikumu rekonstrukciju laikā, kā arī pasākumos, kuros piedalās ārvalstu diplomāti. Tomēr deputāti šo priekšlikumu noraidīja.

2020. gadā Saeima konceptuāli atbalstīja priekšlikumu liegt publiskos pasākumos izmantot Georga lentes.

Atbildīgās Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītājs Artuss Kaimiņš toreiz skaidroja, ka plānotais aizliegums paredz ierobežot tādas ideoloģijas izplatību, kas apdraud Latvijas valsti.

Deputāts Ritvars Jansons (NA), aizstāvot aizlieguma nepieciešamību, uzsvēra, ka "tas ir mūsu pašcieņas jautājums, jo uz šo simbolu jāskatās kopumā kā uz vēsturisku simbolu", kas tapis jau 18. gadsimtā Krievijas impērijā, kura Latvijas teritorijā dzīvojošajiem nesa pakļaušanu un pārkrievošanu. Šis Krievijas impērijas simbols tika atjaunots Otrā pasaules kara laikā, turpinot simbolizēt impērisko politiku, kas atņēma Latvijai neatkarību un pakļāva ilgiem okupācijas gadiem, atgādināja Jansons.

Deputāts Jānis Dombrava (NA) debatēs uzsvēra, ka Georga lenšu gadījumā runa ir par mūsdienu imperiālisma simbolu, kura aizsegā nogalināti tūkstošiem cilvēku Ukrainā. Dombrava mudināja atbalstīt šo aizliegumu, lai pēc tam izstrādāt likumprojektus, kas vispār aizliegtu publiskā telpā šos simbolus.

Deputāts Aldis Gobzems atgādināja slavenus latviešu karavīrus, kas cara armijā saņēmuši Svētā Jura krustu, tajā skaitā Oskars Kalpaks, Fridrihs Briedis un citi. Savukārt deputāts Jānis Iesalnieks (NA) atgādināja, ka likumprojekti nerunā par Svētā Jura ordeņu aizliegšanu, bet par Georga lentēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!